KvK: Minder starters, minder stoppers en verdere daling faillissementen in januari 2021

04-02-2021 (11:32) - Economisch

Voor het eerst in zeven maanden tijd is het aantal startende ondernemingen gedaald in plaats van gestegen ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor. Het aantal geregistreerde stoppende bedrijven is in de maand januari afgenomen ten opzichte van januari 2020. De daling van het aantal geregistreerde faillietverklaringen zet door, die is namelijk 44% minder dan in januari 2020. Dit blijkt uit de maandelijkse Trendrapportage Bedrijfsleven van KVK.

De gegevens hebben als basis de registratiedatum in het Handelsregister. Prof. dr. Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics duidt de gegevens: “Tot nu toe was er, ondanks de coronacrisis, nog veel perspectief te zien in het groeiende aantal starters. Dat lijkt op dit moment verleden tijd, met ook voor het eerst een daling in het aantal startende bedrijven. Het aantal stoppers ligt weliswaar wat lager dan in januari 2020, maar is wel het hoogste aantal sinds de start van de Coronacrisis.” Verder zet de dalende trend in aantal faillietverklaringen door.
 
Perspectief
"Wanneer de lockdown aanhoudt en de steun in juni stopt, zal het aantal stoppers explosief stijgen. Als de lockdown eerder stopt, zal het meevallen. Het aantal faillissementen blijft weliswaar historisch laag, maar ondanks alle overheidssteun zien we toch een krimpend aantal bedrijven in de groothandel, horeca en persoonlijke dienstverlening. De andere, positieve kant van deze coronaperiode is de omvangrijke groei van de (online)detailhandel, logistiek en de bouw.” zegt Prof. dr. Erik Stam.
 

 


Bureaus

Media

Marketing