Nieuwe wetgeving crowdfunding noodzakelijk

20-08-2017 (18:51) - Economisch

De Autoriteit Financiële Markten vindt dat het volgende kabinet direct aan de slag moet met nieuwe wetgeving voor crowdfunding. De risico's die de particuliere investeerders daarbij lopen zijn niet altijd even duidelijk en ook kunnen rendementen veel lager uitvallen dan beloofd.


eerlijker verhaal

AFM-bestuurder Gerben Everts vindt het belangrijk "dat er een eerlijker verhaal komt over het daadwerkelijke rendement en ook dat de risico s gedurende de rit al zichtbaar worden en niet pas aan het einde van de rit." Daarom pleit de toezichthouder voor een nieuw vergunningenstelsel speciaal voor de crowdfunding-platforms. Nu is er nog geen wetgeving op maat voor de crowdfunding-platforms. De vorm van toezicht verschilt per platform. Particulieren beleggen via crowdfunding-platforms op internet zo'n 400 miljoen euro in bedrijven en projecten die meestal geen of te weinig geld krijgen van de bank.


eerdere aanscherping regels niet genoeg

De AFM maakte eerder deze maand een aanscherping van de regels rondom crowdfunding bekend, maar die gingen volgens betrokkenen lang niet ver genoeg. De AFM lijkt de kritiek serieus te nemen en komt vandaag dus met een oproep tot nieuwe wetgeving die veel verder gaat. In buurlanden is het toezicht al veel beter geregeld.


branchevereniging staat achter oproep

Brancheorganisatie Crowdfunding Nederland staat achter de oproep van de AFM aan het toekomstige kabinet. "Je hebt een wet nodig om te zorgen dat iedereen, op dezelfde manier, het goed gaat regelen", zegt Simon Douw, directeur van de branchevereniging Nederland Crowdfunding. "Het is heel fijn dat er in het begin van crowdfunding nog niet heel strenge wetten waren maar nu de markt volwassen is wordt het belangrijk dat we het goed gaan regelen."


NOS.nl

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing