Noord-Hollanders hebben opnieuw meeste koopkracht

28-11-2018 (10:48) - Economisch

Noord-Holland is voor het tweede jaar op rij de provincie met de meeste koopkracht. Gemiddeld hebben inwoners van deze regio 20.364 euro te besteden in 2018. Dat blijkt uit het rapport Purchasing Power Europe 2018 van GfK. Groningen is nog steeds de provincie met de minste koopkracht. 


Voor 2017 liep Utrecht nog voorop, maar de provincie moet het nu doen met een tweede plek. Wel bleek onlangs dat Utrecht de beste arbeidsmarkt heeft binnen Nederland. Daardoor worden er mogelijk meer bedrijven aangetrokken naar de stad. De kans op een baan en eventueel een hoger inkomen wordt daardoor opnieuw groter.


In Groningen gaat het daarentegen wat minder voorspoedig. Daar hebben inwoners minder te besteden: zo'n 16.923 euro per inwoner. Wel heeft een Groninger gemiddeld meer te besteden dan een Europeaan. De koopkracht ligt in de Groningse provincie zo'n 1.184 keer boven het Europese gemiddelde. 


Als geheel scoort Nederland behoorlijk goed binnen Europa. Het land staat op de vijftiende plek in de lijst, net als vorig jaar. Gemiddeld hebben Nederland 1.32 keer meer uit te geven. De kopposities zijn weggelegd voor Liechtenstein Zwitserland en IJsland, waar landen als Wit-Rusland en Oekraïne achterblijven. 

 


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing