PostNL neemt Sandd over

PostNL neemt Sandd over

25-02-2019 (08:17) - Economisch

PostNL neemt concurrent Sandd over. Dit beriuchtte NOS vanmorgen vroeg.  Hiermee komt  de complete postmarkt in handen van één partij: PostNL heeft nu 70 procent in handen, Sandd bijna de hele rest. PostNL-bestuursvoorzitter Herna Verhagen zal het gecombineerde bedrijf leiden.
 

PostNL betaalt 130 miljoen euro voor Sandd. Het postmonopolie moet nog wel de goedkeuring krijgen van mededingings- en consumentenautoriteit ACM. PostNL wijst erop dat als de autoriteit de overname tegenhoudt, staatssecretaris Keijzer alsnog groen licht kan geven. Dit zou dan gebeuren op basis van het publieke belang.
 
 
Sandd nam vorig jaar al Van Straaten Post over, zodat er twee spelers overbleven. Bij Sandd werken nu 19.000 mensen, van wie 16.000 postbezorgers. PostNL heeft 38.000 werknemers. 18.000 van hen bezorgen de post.
 

Sandd opperde ongeveer een jaar geleden open te staan voor een fusie. POST NL ging erin mee om dat de postmarkt zich niet goed leent voor concurrentie en ging eraan kapot, volgens PostNL. Beide postbedrijven worstelden allebei met grote druk op de geadresseerde postmarkt. Die krimpt elk jaar met 10 procent.
 

probleem

De kosten van de postbezorging waren voor beide postbedrijven een probleem. Ze beconcurreerden elkaar met tarieven en vochten om contracten in de zakelijke postmarkt. Sandd kwam met een eigen goedkope postzegel, en PostNL zag zich elk jaar genoodzaakt de postzegelprijs te verhogen om de teruglopende omzet op te vangen. PostNL was bovendien enige tijd gedwongen om de post van Sandd te sorteren tegen een laag kostendekkend tarief. De rechter haalde hier overigens onlangs een streep door, waardoor Sandd meer zou moeten betalen.
 
 

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing