Voldoende investeringskapitaal belangrijker dan ooit

Voldoende investeringskapitaal belangrijker dan ooit

28-09-2020 (07:00) - Economisch

Ondernemers hebben, zeker in deze tijd, niet altijd geld voorhanden om de investeringen te kunnen doen die hun bedrijf nodig heeft. Terwijl de overheid verschillende stappen zet om consumenten tegemoet te komen waar het gaat om rente bij rood staan of kopen op krediet, luiden grote en kleine ondernemingen de noodklok omdat zij investeringskapitaal nodig hebben. Maar welke opties heb je eigenlijk als het gaat om zakelijk lenen? Wat zijn kansen en wat zijn valkuilen? We zetten de meest gangbare opties en tips op een rij.
 

Zakelijke lening

Een zakelijke lening kan dan uitkomst bieden als je wilt investeren. Dit type lening wordt ook wel een zakelijk krediet, een zakelijke financiering of ondernemerskrediet genoemd. Dit is een manier van geld lenen waarmee je als ondernemer investeert in je onderneming. Naast banken zijn er veel alternatieve financiers actief in Nederland. Zij hebben ieder hun eigen rentes en voorwaarden. Daarom loont het om te vergelijken, maar niet alleen op de rente. Bij sommige financiers is het bijvoorbeeld ook mogelijk aflossingsvrij te lenen.


Zakelijk krediet

Met een zakelijk krediet heb je als ondernemer altijd ruimte op je rekening. De lening is doorlopend beschikbaar. Wie de lening deels terugbetaalt, kan dit geld ook weer opnemen om verdere plannen te verwezenlijken. In principe is de looptijd van een zakelijk krediet een jaar, met een variabele rente. De aanvrager kan binnen een afgesproken kredietlimiet flexibel geld opnemen en vaak ook boetevrij aflossen. Zakelijke kredieten zorgen ervoor dat een tijdelijk tekort aan liquide middelen wordt opgelost. Op die manier kunnen bedrijven verder investeren, op het moment dat een kans zich voordoet. Bij het aanvragen van een zakelijk krediet gelden wel enkele voorwaarden. Zo accepteren bepaalde kredietverstrekker alleen ondernemingen die langer dan een jaar zijn ingeschreven en kunnen aantonen dat het krediet terugbetaald kan worden. Startende ondernemers moeten vaak een bedrijfsplan of ondernemingsplan overleggen. Er kan ook gevraagd worden naar belastingaangiftes en andere bewijzen van inkomen.
 

Zakelijke lening of krediet?

Of je als ondernemer het best kan kiezen voor een zakelijke lening of een zakelijk krediet, hangt van het doel af dat je voor ogen hebt. Een zakelijk krediet wordt meestal ingezet als er een tijdelijk tekort is aan liquide middelen. Een zakelijke lening daarentegen wordt meestal aangevraagd voor een eenmalige, grote uitgave. Het gaat dan om een langlopende investering. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een nieuwe machine, bedrijfsauto, de bouw van een website of een vrije investering in de groei en uitbreiding van het bedrijf.
Ook goed om te weten is dat ondernemers bij een zakelijk krediet maandelijks terugbetalen en rente betalen. Het terugbetaalde deel kan weer worden opgenomen. Bij een zakelijke lening is dit niet zo: het deel dat is terugbetaald, kan niet opnieuw worden opgenomen.
 
Voor je een keuze maakt en vervolgstappen zet, is misschien wel de belangrijkste tip: vergelijk de opties bij een objectieve en onafhankelijke partij.
 

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing