Auto uit buitenland? Extra controle

27-11-2017 (11:31) - Lifestyle

Je kent het wel. Je koopt een auto bij een autohandelaar en je hebt het gevoel dat iets niet klopt. Na onderzoek blijkt dat de auto heel erg beschadigd was bij de import, maar wordt hij veel duurder verkocht dan de eigenlijke waarde. De info van de staat waarin de auto zich bevond is opgeslagen bij het importeren, dus kan het gewoon gecontroleerd worden via een systeem. Met de hedendaagse otwikkelingen is het raadzaam om auto’s die vanuit het buitenland komen extra te controleren. Onderzoek heeft namelijk duidelijk laten blijken dat er veel gefraudeerd wordt met onder andere het schadeverleden en kilometerhistorie. Zaken welke van grote invloed hebben op de prijs van een auto.
 
De staat van de auto 
Het is heel gemakkelijk geworden om auto’s te kopen in het buitenland. Maar vaak genoeg komen ze met gebreken zonder dat wij het zelf weten. Door de extra controle wordt er dan geregistreerd hoe de auto was toen hij werd ingevoerd. Doordat de staat van de auto geregistreerd is kun je op bepaalde websites met het kentekennummer of chassisnummer nagaan wat de staat van de auto was toen deze binnenkwam. Hierdoor kunt u ook bepalen of de prijs van de auto, die nu te koop is aangeboden, wel de gangbare prijs is. 
 
Fraude met de tellerstand
Dit is wellicht het meest voorkomende probleem in Nederland en buurlanden. Veel geïmporteerde auto’s bevatten een foutieve tellerstand. Hier is mee gesjoemeld. Een lagere tellerstand betekent dat een voertuig meer waard is. U krijgt ten slotte ook een hogere prijs voor de auto als u de auto gaat verkopen indien de tellerstand lager is. Door hiermee te frauderen kunnen auto verkopers eenvoudig enkele duizenden euro’s meer vragen. Daarom is het altijd goed een chassisnummer te controleren van een voertuig, hiermee verklein je weer de kans om dit te laat te ontdekken. Is het dan helemaal uit te sluiten? Helaas niet. Er blijft altijd een klein risico. 
 
Tot slot, een extra check op de waarde van een voertuig
Auto’s die worden geïmporteerd moeten hoe dan ook voldoen aan de eisen die gelden in ons land. Er zal dus ook gecontroleerd worden als dat het geval is. Alle informatie wordt opgeslagen, dus als blijkt dat u wordt overvraagd kunt u met het bewijs een klacht indienen. Een andere tip is om altijd een dagwaarde van een voertuig te controleren. Uiteraard is er nooit een exact prijs te geven, maar een indicatie geeft je goed beeld of je niet te veel betaald. Door eenvoudig de dagwaarde auto te berekenen kom je er snel goed achter.