Tv-kok Mathijs Vrieze komt met foodtrends 2016

09-12-2015 (10:45) - Lifestyle

Mathijs Vrieze – vanaf 2 januari 2016 presenteert hij iedere zaterdag en zondag het RTL Telekids programma Totally Fit Kidz. Daarin krijgen kinderen en hun ouders tips voor een gezonde en lekkere lunch. Vrieze ziet een aantal foodtrends voor volgend jaar.

De afgelopen jaren is de hype rondom bewustwording van verspilling van eten een trend geworden. We proberen zo min mogelijk eten te verspillen, door gepast te koken of de overgebleven ingrediënten op een andere dag te hergebruiken. De maaltijdboxen spelen hier ook handig op in, want je zit nooit meer met restjes. 
 
groen is mode
Niet alleen op het gebied van de ingrediënten zelf is groen in de mode. Duurzaam verbouwen van gewassen of een beter leven voor de dieren. Ook op het gebied van de bereiding gaan we steeds groener denken. We gaan ook steeds meer koken op open vuur.
 
natuur(lijk) eten
Zelf je eten verbouwen in de tuin of op het balkon is al de gewoonste zaak van de wereld. Het ervaren hoe iets groeit vinden we leuk en interessant, kinderen vinden dit spectaculair. Ook willen we andere dingen dan die in de supermarkt te koop zijn. We gaan meer de natuur in. Tijdens het wildplukken gaan we niet alleen op zoek naar bessen en vruchten, maar ook bloemetjes, bladeren en gras. 
 
dicht bij huis
Regionale en streekproducten zijn geliefd bij Nederlanders. Echter zijn Nederlanders ook reislustig en ontdekken overal op de wereld nieuwe en lekkere ingrediënten die we dan graag ook thuis willen eten. We bezoeken daarom vaker een Aziatische supermarkt of webshops die daar handig op inspelen. We gaan ook een groei zien van buitenlandse producten die gewoon in Nederland worden verbouwd. 
 
minder suiker
Jaren geleden werd vet als boosdoener van overgewicht aangewezen. Inmiddels weten we dat er ook veel gezonde vetten zijn en dat het verstandiger is om minder toegevoegd suiker te eten. Dit zien we in het dagelijks leven meer en meer terug. Producten, met name frisdranken, met een (kunstmatige) zoete smaak laten we liever staan. We wennen langzamerhand aan een minder zoete smaak en gaan voor puur.