Vijf tips om je ogen te beschermen tijdens de winter

30-11-2021 (15:59) - Lifestyle

Je kunt een sjaal dragen om je nek te beschermen, handschoenen dragen en een muts opzetten tegen de kou, maar je ogen blijven vaak onbeschermd. Daarom zetten we een aantal tips op een rijtje om je ogen te beschermen en oogproblemen te voorkomen.
 
 

Tip 1: Ga regelmatig op controle

 We starten alvast met een algemene tip die niet alleen in de winter geldig is. Om oogaandoeningen vroegtijdig op te sporen is het belangrijk om regelmatig je ogen te laten testen. De sterkte van je ogen test je makkelijk en snel bij een opticien. Voor medisch advies is het beter een specialist, zoals een optometrist of oogarts, in te schakelen. Zij kunnen je optimaal adviseren over de gezondheid van je ogen.
 

Tip 2: Zorg goed voor je bril of lenzen

 Dit is vooral belangrijk bij lenzen. Zowel de koude wind buiten als de droge lucht binnenshuis kunnen zorgen voor droge, branderige ogen en lenzen die onprettig aanvoelen. Het is daarom heel belangrijk om juist in de winter je ogen goed te verzorgen en je lenzen extra goed te reinigen. Hiervoor kun je bijvoorbeeldBiotrue lenzenvloeistof gebruiken. Deze vloeistof reinigt en desinfecteert je lenzen doordat het de opbouw van vuil en eiwit op de contactlens verwijdert. Op die manier voorkom je geïrriteerde ogen.
 
Als je een bril draagt is het belangrijk om goed voor je bril te zorgen. Je kunt je bril regelmatig door je opticien opnieuw laten afstellen. Wanneer je vaak beslagen brillenglazen hebt door het verschil in buiten- en binnentemperatuur kun je een speciale behandelspray voor je glazen kopen die beslagen glazen voorkomt.
 

Tip 3: Geef je vermoeide ogen voldoende rust

 Niet enkel de koude temperaturen, maar ook de hele dag binnen zitten voor een computerscherm of steeds naar je mobiel kijken kan funest zijn voor je ogen. Om je ogen wat meer rust te geven schaf je bijvoorbeeld een blue light blocker aan. Deze brillen filteren het blauwe licht van felle schermen. Je hebt deze brillen zonder, maar ook met sterkte, zo kan iedereen ze dragen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om als freelancer te werk te gaan. Hoewelje dan zelf je werktijden bepaalt, houdt dit vaak lange uren voor je computerscherm in. Vergeet daarom niet regelmatig van je scherm weg te kijken en oogoefeningen te doen. Het is ook goed na elke 20 minuten aan computerwerk even je hoofd van je scherm weg te draaien en 20 seconden naar iets in de verte te staren.
 

Tip 4: Bescherm je tegen uv-straling

Deze tip is vooral belangrijk wanneer je op wintersport gaat, omdat de uv-straling wordt gereflecteerd door de sneeuw. Hierdoor worden je ogen overmatig blootgesteld aan uv-straling en dit kan sneeuwblindheid veroorzaken. Daarom zijn skibrillen of zonnebrillen van goede kwaliteit een absolute must tijdens de wintersport.
 
Uv-straling kan naast sneeuwblindheid veel meer negatieve ontwikkelingen in de hand werken. Zo bevordert het de ontwikkeling van cataract (staar), slijtage van het netvlies en kan het, in extreme gevallen, zelfs oogkanker veroorzaken.
 
 

Tip 5: Blijf gehydrateerd en voorkom droge ogen

 Ook tijdens de koude wintertemperaturen is het belangrijk om genoeg water te drinken. Dit heeft invloed op je hele lichaam en zo ook je ogen. Maak dus een lekkere kop thee of drink een verfrissend glas water. Vermijd echter wel koffie omdat dit juist nadelig kan zijn voor je lichaam. Ook alcohol kan uitdroging in de hand werken, dus zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Daarnaast kun je een luchtbevochtiger gebruiken in droge ruimtes in huis.
 
Heb je toch last van droge ogen, dan kun je oogdruppels gebruiken om je ogen te hydrateren. Zo voorkom je pijnlijke, droge ogen.