Mediabrands Covid-19 onderzoek: hoe Corona ons leven verandert

Mediabrands Covid-19 onderzoek: hoe Corona ons leven verandert

08-04-2020 (16:03) - Marketing

Media staan er bol van: bespiegelingen over wat de impact van Covid-19 op ons huidige leven is en wat de invloed hiervan zal zijn in de toekomst. Zullen wij ons leven radicaal gaan veranderen door de inzichten die wij nu, grotendeels gedwongen, opdoen?
 
Corona heeft in ieder geval een grote impact op ons huidige leven. Filosoof Karim Benammar ziet vijf fasen die wij allen doorlopen:
1. Ontkenning en acceptatie
2. Dingen anders gaan doen
3. Overdenken van ons oude gedrag
4. Mobilisatie van mensen en bedrijven
5. Back to a new normal
 
Mediabrands (de holding van Initiative, Reprise, Thrive, UM en YUNE) peilt waar Nederland staat en onderzocht hoe de bevolking denkt over thuiswerken, Corona stress, vertrouwen in overheid en journalistiek, koopgedrag, acceptatie van de crisismaatregelen en reclame en media.
 

Waar staat Nederland nu?

Mediabrands heeft onder meer dan duizend Nederlanders onderzoek gedaan naar het veranderend gedrag de afgelopen week ten opzichte van voor deze crisis. Van de 56% Nederlanders die momenteel werken, werkt 34% nu thuis en dat lijkt een flinke groep te bevallen. Nu al geeft 18% aan dit ook in de toekomst vaker te blijven doen. Het meest mist men de gezelligheid van collega’s en de grootste uitdaging is de combinatie met de zorg voor kinderen.
 
Nederlanders hebben zich massaal neergelegd bij de nieuwe situatie, een grote meerderheid volgt de maatregelen van het RIVM en men beoordeelt de kwaliteit van leven in deze periode op een dikke voldoende (7).
 
De data wijst erop dat Nederlanders zich volop hebben aangepast. Nieuwsmedia worden continu gevolgd en jongeren kijken meer NPO1 dan ooit. Streaming videodiensten draaien overuren en sociaal contact verloopt (in volgorde van populariteit) via WhatsApp, Facebook, Facetime, Instagram en Skype. Naast het naar schermen kijken zijn veel mensen aan het schoonmaken, klussen, lezen, wandelen, slapen en in de tuin werken. 
60 % van de vrouwen die aangeeft paniekaankopen te hebben gedaan, heeft Paracetamol gehamsterd. Pasta’s komen op plek twee en wc-papier op plek drie. Mannen hebben juist meer chips, water en alcoholische dranken gekocht dan vrouwen.
 
Waar we het met z’n allen over eens zijn: deze periode leert ons dat we zonder veel zaken kunnen. 50% van Nederland geeft aan om na de coronacrisis minder geld aan overbodige dingen uit te geven. Jongeren geven aan met minder feestjes, uitgaan en festivals te kunnen leven. Ook thuisfitness is doorgebroken en 28% van de jongeren geeft aan dit te blijven doen.
 
Wat brengt het coronavirus ons nog meer? Allereerst saamhorigheid. We zijn zorgverleners massaal meer gaan waarderen, ouderen vooral. De houding en opzichte van de overheid en politie is bij veel mensen ook positiever geworden. In mindere mate geldt dit voor onze houding ten opzichte van journalisten en media. De leeftijdsgroep 46-55 staat er het minst positief in.
 
Attente bedrijven mobiliseren zich, schieten te hulp en communiceren daarover. Dat wordt zeer op prijs gesteld. Door elke Nederlander (18-75) wordt het belang onderstreept dat bedrijven kunnen en zouden moeten helpen om de saamhorigheid te vergroten, door bijvoorbeeld initiatieven te ontplooien om ouderen/zwakkeren te helpen of mensen een hart onder de riem te steken. Ook zouden grote bedrijven de lokale ondernemers kunnen helpen. Opvallend dat vrouwen dit nog belangrijker vinden dan mannen. Er is dus werk aan de winkel voor adverteerders.

De crisistijd is overigens géén goed moment voor twee soorten reclames: vakanties (te pijnlijk) en stapelkortingen (of andere verwijzingen naar hamsteren). Vooral ouderen zijn hier kritisch op. Aan overige reclamevormen storen Nederlanders zich momenteel niet of nauwelijks meer dan anders. Dat is dus goed nieuws.


Back to…

Aangezien we weten door welke vijf fasen consumenten zich bewegen kunnen merken zich gaan voorbereiden op hetgeen komen gaat. Een enorme ontlading als straks alle seinen weer op groen staan. Als we weer de straat op kunnen, van restaurants kunnen genieten, kunnen daten en flirten, flauwe grappen maken bij de koffieautomaat, feesten en genieten van sportevenementen. Merken kunnen gaan voorsorteren op een hele serie ‘back to…’ momenten en gaan bedenken hoe zij daarbij een relevante rol kunnen spelen. Met dit onderzoek kunnen wij onze klanten hierbij helpen.

De Mediabrands studie is zeer uitgebreid en biedt veel kansen om in te zoomen op specifieke onderwerpen en doelgroepen. Voor meer informatie: menno.van.der.steen@mbww.com


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch