Onderzoek legt misvattingen over plantaardige voeding bloot

29-07-2021 (11:43) - Marketing

Er bestaan in Nederland nog veel misvattingen over plantaardig eten. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Upfield. Zo denken veel Nederlanders ten onrechte dat plantaardige alternatieven voor vlees, vis of zuivel altijd sterk bewerkt zijn (29%), een plantaardig dieet moeilijk is (28%) en bovendien duurder dan een dieet met meer vlees (28%).
 
Anderen hebben de indruk dat een plantaardig dieet tot ijzertekort leidt, niet genoeg energie levert en niet samengaat met sport. Naast deze mythes rond plantaardig eten toont de studie onder 1097 volwassenen ook verwarring aan over gezonde vetten. Zo kent bijna de helft (48%) het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten niet. 1 op de 5 (21%) denkt dat je met verzadigde vetten in het dieet de cholesterol kunt verlagen. Dit gebrek aan kennis kan leiden tot andere verkeerde aannamen: maar liefst 39% denkt dat roomboter veel gezondheidsvoordelen biedt voor het lichaam.
 

Top 10 mythes over plantaardig eten

Meer groente en minder vlees: in Nederland groeit de aandacht voor de eiwittransitie, oftewel een verschuiving van dierlijke naar (meer) plantaardige consumptie van eiwitten. Er bestaan echter bij een aantal Nederlandse consumenten negatieve ideeën over plantaardig voedsel:
 
Plantaardige alternatieven voor vlees, vis of zuivel zijn altijd sterk bewerkt (29%)
Een plantaardig dieet is moeilijk (28%)
Een plantaardig dieet is duurder dan een dieet met vlees (28%)
Een plantaardig dieet is eentonig (22%)
Een plantaardig dieet leidt tot ijzertekort (21%)
Een plantaardig dieet levert niet genoeg energie (19%)
Een plantaardig dieet gaat niet samen met (top)sport (18%)
Plantaardige maaltijden vullen niet (13%)
Plantaardig voedsel heeft geen smaak (9%)
 
Veerle Vrindts, CEO van ProVeg Nederland, een stichting die zich inzet voor de transitie naar een gezond, duurzaam en plantaardig voedselsysteem over de onderzoeksresultaten: “Dat er nog veel misverstanden bestaan over plantaardige alternatieven voor vlees, vis en zuivel is verontrustend. Want een wereldwijde verschuiving naar een eetpatroon met minder dierlijke producten is hard nodig als we de klimaatdoelen willen halen. Anno 2021 hoef je echt geen foodie met veel geld te zijn, uren in de keuken door te brengen of een groene bakfiets te hebben om te kiezen voor minder dieren op je bord. Het aanbod in de supermarkt is de afgelopen vijf jaar exponentieel gegroeid, met volop duurzame, diervriendelijke én gezonde alternatieven voor vlees, vis en zuivel.”
 

Bureaus

Media

Economisch