'Ruim helft supermarkten schendt afspraken dierenwelzijn'

'Ruim helft supermarkten schendt afspraken dierenwelzijn'

06-08-2020 (11:57) - Marketing

Ruim de helft van de supermarkten biedt varkensvlees zonder keurmerk aan in het BBQ-assortiment, zoals spareribs, worsten en spiesjes. Dat is opvallend aangezien supermarkten eerder hebben toegezegd om alleen varkensvlees met een keurmerk te verkopen. Albert Heijn, Lidl, Coop en Boni houden zich wel aan die afspraak, blijkt uit de DierenwelzijnsCheck.
 
De DierenwelzijnsCheck beoordeelde het BBQ-assortiment van supermarkten op dierenwelzijn. ‘Het is schandalig dat de supermarkten zich niet aan deze minimale afspraak houden’, vindt Laura Polderman van DierenwelzijnsCheck. ‘Juist in de periode dat Nederland massaal gaat barbecueën, laten ze hun afspraken varen. Hierdoor liggen de Nederlandse barbecues vol met dierenleed.’
 

Beter Leven keurmerk

Supermarkten hebben afgesproken dat ze vanaf 2015 alleen varkensvlees met het Beter Leven keurmerk 1 ster of hoger verkopen. Toch hebben negen supermarkten keurmerkloos varkensvlees in hun BBQ-pakketten. Het BBQ-assortiment van Hoogvliet scoort het slechtst op dierenwelzijn: meer dan 75 procent bestaat uit vlees, waarvan slechts 42 procent een keurmerk heeft. Aldi, Plus, Jumbo, Deen, Spar en Dirkscoren ook allemaal onvoldoende met overwegend keurmerkloos vlees. Vomar krijgt wel een voldoende. Hier heeft 60 procent van het BBQ-vlees een keurmerk.
 
Een andere afspraak die de supermarkten maakten in 2011 is ook al niet nagekomen, aldus DierenwezijnsCheck. Toen sloten ze het verbond van Den Bosch, waarin ze afspraken dat al het vlees vanaf 2020 duurzaam zou zijn. Dit is helaas nog niet he geval. Bij de helft van de supermarkten heeft minder dan 50 procent van het vlees een keurmerk, dat betreft naast varkensvlees ook kip en rundvlees.

 


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch