Onderzoek: 'Kleine bedrijven kunnen met vertrouwen in TV investeren'

28-05-2019 (10:16) - Media

Televisie is verantwoordelijk voor 80 procent van de uit reclame voortvloeiende verkopen. Opvallend is dat daar maar 66 procent van het reclamebudget aan wordt besteed. Dat blijkt uit onderzoek van Data2Decisions, in opdracht van Thinkbox.


Data2Decisions voerde een econometrische analyse uit over 78 merken en 300 campagnes van kleine bedrijven, waarbij zowel naar de korte termijn als de effecten over de langere termijn (drie jaar) werd gekeken. Daaruit kwamen een aantal inzichten naar voren.


pas tv toe als andere vraag-stimulerende kanalen zijn verzadigd

Uit het onderzoek bleek dat sommige kanalen effectief zijn bij lage investeringen, waaronder search en CRM. Maar ze raken al wel snel verzadigd en leveren dan weinig extra resultaat meer op. Het aandeel dat er aan TV wordt gespendeerd neemt vaak af zodra het totale budget zakt. Volgens Data2Decisions is het verstandig om dat aandeel wel weer te laten groeien, zodra het budget weer toeneemt. 


richt je eerst op merkbekendheid

Kleinere bedrijven kunnen TV-reclame het beste inzetten om merkbekendheid te creëren en pas later om consumenten te activeren. Het effect van TV als het om activatie gaat neemt toe met 14 procent als de activatiecampagne volgt op een merkbekendheid-campagne.


begin met 'korte' reclames

Adverteerders die voor het eerst starten met TV-reclame, kunnen zich het beste beperken tot spots van maximaal 30 seconden. Het onderzoek van D2D wijst uit dat 20 seconden de optimale lengte is qua ROI. Het optimum hangt daarbij wel af van de complexiteit van de reclameboodschap.

doe je voordeel met de seizoensontwikkelingen

De verschillende branches moeten goed kijken naar seizoensaspecten als het gaat om GRP tarieven en verkoopacties. De beste maanden voor FMCG zijn bijvoorbeeld juli en augustus, de retail piekt in december en finance moet het vooral hebben van februari en maart, aldus D2D.


Kort en krachtig verdient de voorkeur

Om maximaal voordeel te halen uit seizoenseffecten, moeten adverteerders in eerste instantie inzetten op een korte en krachtige burst-campagne die wordt uitgerold op het optimale moment. Een langere reeks van kleinere campagnes, uitgesmeerd over een langere periode, heeft minder effect. Volgens het onderzoek kunnen bedrijven die de weg naar boven hebben gevonden, hun aandacht wat meer verschuiven van incidentele krachtige campagnes naar een meer continue aanwezigheid op TV.


in tv investeren

Katherine Munford, Managing Director van Data2Decisions: 'Het onderzoek toont aan dat kleine bedrijven met alle vertrouwen in TV kunnen investeren. Het blijkt het meest effectieve kanaal te zijn voor kleine bedrijven die hun merk willen opbouwen. Het onderzoek omvat een aantal eenvoudige richtlijnen waarmee kleine bedrijven een maximale ROI kunnen behalen uit hun investering in TV-reclame.'


Bureaus

Marketing

Economisch