VPRO besteedt aandacht aan Dutch Design Week

30-09-2021 (10:24) - Media

Ook dit jaar besteedt de VPRO volop aandacht aan de Dutch Design Week (DDW) die op zaterdag 16 oktober van start gaat. Met als thema 'The Greater Number' gaat DDW op zoek naar het 'betere getal' als reactie op de ongebreidelde groeiverslaving van de mensheid. In diverse uitingen op radio en TV, online en in de VPRO Gids en op DDW wordt niet alleen de fysieke kant van design belicht, maar ook de impact van design, het maakproces van ontwerpers en hun visie op de toekomst.
 

Reaction

Zondag 17 oktober om 20.20 uur bij VPRO op NPO 2
Nederland kent talloze duurzame, sociale, en lokale ondernemingen. Die moeten opboksen tegen grote winkelketens, die vol liggen met spullen waarvan we niet precies weten hoe, door wie, en onder welke omstandigheden ze zijn gemaakt. Daarom begint filmmaker Kees Brouwer: Reaction. De beweging bestaat uit een verzameling ondernemers en ontwerpers die bewijzen dat het anders kan. "Ik wil laten zien dat er voor élk dagelijks product alternatieven bestaan die niet ten koste gaan van mens en milieu. De producten zijn er al, maar niemand weet waar ze te koop zijn. Daarvoor is Reaction". VPRO volgt filmmaker Kees Brouwer in een waargebeurd verhaal over het ontstaan van de Reaction-beweging.


Reaction op Dutch Design Week

Zaterdag 16 oktober t/m zondag 24 oktober, Ketelhuisplein in Eindhoven
Kees Brouwer etaleert vanuit zijn Reactionbus op het Ketelhuisplein in Eindhoven alle ondernemingen en ontwerpers die zich nu al bij Reaction hebben aangesloten. Een voedselbos bijvoorbeeld, en een biologische distilleerderij, een eerlijk naaiatelier, een Hollandse hazelnotenkwekerij, een diervriendelijk breiatelier, een circulaire meubelwinkel en nog veel meer. Allen hebben hetzelfde doel: duurzame groei. Belangrijke kenmerken van de deelnemers zijn: zoveel mogelijk biologisch, lokaal, seizoensgebonden, kwaliteit, ambachtelijk en een zo klein mogelijke voetafdruk. Op het Ketelhuisplein vertelt Kees het verhaal van al deze mensen en roept hij bezoekers op om zich aan te sluiten bij Reaction.


VPRO Tegenlicht: De ontgroeiers

Zondag 17 oktober om 22.05 uur bij VPRO op NPO 2
De overheid en het bedrijfsleven richten zich steevast op economische groei: een hoger Bruto Nationaal Product, meer omzet, meer verkopen en meer marktaandeel. Als de economie groeit, wordt alles beter. Maar klopt die aanname wel? Kan het ook anders? Waarom worden de mensen in Westerse landen ongelukkiger, zelfs als het BNP groeit? VPRO Tegenlicht maakt een tocht langs denkers en doeners die kritische vragen stellen bij de eeuwige economische groei.


Nooit meer slapen

Vrijdag 15 oktober om 00.00-01.00 uur bij VPRO op NPO Radio 1
In aanloop naar DDW is ambassadeur van DDW 2021 Christien Meindertsma een uur lang te gast in het dagelijkse cultuurprogramma Nooit meer slapen.


VPRO Gids - Dutch Design Week special

VPRO Gids #42, die dinsdag 12 oktober verschijnt, bevat een overzicht met tips van de redactie voor de DDW. Met onder meer een reportage over Reaction en een interview met DDW-ambassadeur Christien Meindertsma.

Naast alle VPRO-programmering en inhoud over en vanaf de Dutch Design Week, tipt de VPRO-webredactie tien ontwerpen die je niet mag missen. Deze zijn zaterdag 16 oktober online te vinden.

 


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch