Jane Goodall wint prestigieuze Templeton prijs 2021

21-05-2021 (17:27) - Mensen

Vandaag is bekend geworden dat dr. Jane Goodall (87), oprichter van het Jane Goodall Instituut, VN-boodschapper van de vrede en wereldberoemde etholoog en natuurbeschermer, winnaar is van de Templeton-prijs 2021. De Templeton-prijs, met een waarde van meer dan 1,5 miljoen dollar, is een van 's werelds grootste jaarlijkse individuele onderscheidingen. Volgens Heather Dill, president van de John Templeton Foundation, heeft Jane Goodall met haar ontdekkingen wereldwijd de kijk op dierlijke intelligentie ingrijpend veranderd en ons begrip van de mensheid verrijkt.
 
"Ik heb meer geleerd over de twee kanten van de menselijke natuur en ik ben ervan overtuigd dat er meer goede dan slechte mensen zijn", zei dr. Jane Goodall in haar acceptatieverklaring voor de Templeton Prijs."
 

Templeton prijs

Deze prijs is opgericht door wijlen wereldwijde investeerder en filantroop Sir John Templeton (29 November 1912 – 8 Juli 2008, ter ere van degenen die de kracht van de wetenschappen benutten om de diepste vragen van het universum en de plaats en het doel van de mensheid daarin te onderzoeken. Beroemde prijswinnaars van de Templeton-prijs zijn: St. Teresa van Kolkata (1973), de Dalai Lama (2012) en aartsbisschop Desmond Tutu (2013). De Templeton-prijs van vorig jaar ging naar geneticus en arts Francis Collins, directeur van de National Institutes of Health.
 

Jane Goodall

Jane Goodall is natuurbeschermer, filantroop en pleitbezorger van de ethische behandeling van dieren. Ze is een icoon voor miljoenen mensen over de hele wereld. Ze richtte in 1977 het Jane Goodall Instituut op om haar werk, het bestuderen en beschermen van chimpansees, voort te zetten en tegelijkertijd de leefsituatie van lokale gemeenschappen te verbeteren door middel van onderwijs en training. Sindsdien heeft het Jane Goodall Instituut 1,5 miljoen hectare bos behouden, 130 gemeenschappen gesteund en veilige leefgebieden geboden aan meer dan 5.000 chimpansees en gorilla's.