Koninklijke onderscheiding voor René Mioch

Koninklijke onderscheiding voor René Mioch

10-11-2020 (11:40) - Mensen

René Mioch is vandaag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt door locoburgemeester Touria Meliani van Amsterdam voor zijn inzet voor de Nederlandse filmindustrie. Vanwege de coronamaatregelen werd de ceremonie in aangepaste vorm gehouden.
 
Mioch kreeg de onderscheiding omdat hij dit jaar 35 jaar in het vak zit als filmrecensent en presentator/producent van diverse filmprogramma’s en daarnaast ook als waardering voor zijn ambassadeurschap voor de Nederlandse film en Nederlandse filmmakers in binnen en buitenland.
Hij werd voor de onderscheiding voorgedragen door onder andere filmregisseur Paul Verhoeven en actrice Monique van de Ven.
 
Naast zijn werk als recensent en presentator heeft Mioch zich altijd met onuitputtelijk enthousiasme sterk gemaakt voor de Nederlandse film en Nederlandse filmmakers. Goede voorbeelden hiervan zijn onder andere zijn initiatief om de Rembrandt Awards in het leven te roepen, de enige Nederlandse publieksprijs voor films, en de oprichting van Stichting Shortcutz Amsterdam, een festival, platform en netwerk ineen, welke zich inzet om jong Nederlands filmtalent voor het voetlicht te brengen.