Essentialisme essentieel in verpakkingswereld

17-11-2016 (11:45) - Powered by

De verpakking speelt een cruciale rol in de relatie tussen producent en consument. Daarom wordt het onderscheidende vermogen van verpakkingen steeds belangrijker. Verpakkingen informeren en beschermen, maar geven ook een beeld van het karakter van een bedrijf. The Dieline betoogt dat essentialisme de nieuwe trend in de verpakkingsindustrie is. 
 
Met essentialisme bedoelt The Dieline het makkelijk maken van keuzes, orde creëren in de overvloed aan informatie, keuzes en berichten. De focus ligt daarbij op eenvoudige, duidelijke boodschappen. Daarnaast moeten verpakkingen anno 2016 fotowaardig zijn, dit verklaart meteen de verschuiving naar het basisontwerp. Eenvoudige, duidelijke boodschappen zijn immers deelbaar en likeable. Hierbij moet gelet worden op geometrie, bovendien is ambachtelijk werk weer hot en is er behoefte aan eyecatchers.
 
Via patronen en vormen kun je makkelijk eenvoud uitstralen. Basisvormen als cirkels, driehoeken en vierkanten en neutraal kleurgebruik zoals zwart, wit wint het van schreeuwerige en over de top uitingen. De aandacht gevestigd worden op het innerlijke product en daarmee de kwaliteit van het product. Als je aan eenvoud denkt, denk je direct aan ambachtelijk werk. Het moderniseren van oude technieken is daarom strategisch gezien een goede keuze. Zeker wanneer dit wordt gecombineerd met het beste van nu. Het beste van alle periodes verenigen dus. Wanneer dit op een juiste manier wordt gedaan, rolt er een eyecatcher uit waarmee je gezien wilt worden. Niet een product dat je wegstopt in de kast. 
 
Op 23 november organiseert The Dieline samen met Easyfairs een conferentie tijdens Packaging Innovaitons Amsterdam 2016. Packaging Innovations wordt gehouden op 23 en 24 november 2016 in Taets Art and Event Park. Het event brengt leveranciers, innovatiepartners en verpakkings-beslissingsnemers samen om ideeën te delen en om zaken te doen. Dit event is echter uitsluitend toegankelijk voor business professionals. Kijk voor meer informatie op www.packaging-innovations.nl.