Winnaars van de ING Unseen Talent Award 2018 bekend

20-09-2018 (18:30) - Prijzen

ING en Unseen maken bekend dat Jaakko Kahilaniemi (1988, Finland) de ING Unseen Talent Award 2018 heeft gewonnen met Nature Like Capital, en een bedrag van € 10.000 ontvangt om te investeren in een nieuw project.


Alexey Shlyk (1986, Wit-Rusland) heeft de publieksprijs in de wacht gesleept en ontvangt een opdracht om nieuw werk te creëren voor de ING Collectie. De ING Unseen Talent Award is een initiatief van ING en Unseen en is in het leven geroepen om uitzonderlijk Europees fotografietalent een podium te bieden om werk op internationaal niveau te kunnen presenteren. De winnaars zijn op 20 september tijdens de opening van Unseen Amsterdam 2018 bekendgemaakt door Erik Van Den Eynden, CEO ING België.


Erik Van Den Eynden, CEO ING België: “Ik ben aangenaam verrast door de manier waarop het jonge talent omging met het thema van dit jaar: New Horizons: Exploring the promise and perils of the future. Ik vind het erg inspirerend om te ontdekken met welk oog de fotografen naar de toekomst kijken.” 

 

Jaakko Kahilaniemi

De winnaar van de juryprijs, de kunstenaar Jaakko Kahilaniemi (1988, Finland) heeft in 2014 zijn BA in de fotografie gehaald aan de Arts Academy van de Turku University of Applied Sciences, en in 2018 zijn MA, ook in de fotografie, aan de School of Arts, Design and Architecture van de Aalto University in Helsinki (beide in Finland). Kahilaniemi probeert de natuur en de wereld om zich heen te begrijpen door de impact van de mens op het milieu te laten zien. Hij daagt zichzelf voortdurend uit om middels visuele perspectieven te proberen nieuwe manieren te vinden om zijn begrip en kennis te vergroten. 


Het werk dat Kahilaniemi voor de ING Unseen Talent Award heeft gemaakt, Nature Like Capital getiteld, beschrijft de complexe en tegenstrijdige relatie tussen mens en natuur en reflecteert op de manier waarop de mens deel uitmaakt van de natuurlijke kringloop van zaken. 


Kahilaniemi:
“Mijn werk probeert op de een of andere manier vrede te stichten tussen mens en natuur, hoewel ik mij goed realiseer hoe onmogelijk deze taak is. Ik word aangetrokken door plekken waar de radicale inmenging van de mens of van de natuur zichtbaar is. Ik wil mijn ideeën met een zekere directheid presenteren, maar met daarin altijd een aantal visuele geheimen die de kijker uitdagen om de bredere context van mijn werk te overdenken.”