Speel het spel: gamification als motor voor verandering

16-06-2020 (16:54) - Publicaties

Gamification als motor voor verandering, dat is de insteek van het boek ’Speel het spel’ van Ellis Bartholomeus. In haar boek onthult Bartholomeus de magie van het spel en hoe je als coach of manager ‘gamification’ effectief kunt inzetten.
 
Spellen worden steeds vaker op professioneel niveau ingezet, bijvoorbeeld in het onderwijs, in coachingstrajecten en binnen teams. Dat is niet zo gek, vindt Bartholomeus, want het spel is een veilige manier om dingen uit te proberen, oplossingen te zoeken én om te falen. Bij een spel mag je namelijk fouten maken en kun je steeds weer opnieuw beginnen waardoor je sneller leert. Bovendien creëert spelen verbondenheid met anderen, laat het je ongecensureerd een scala aan emoties doormaken en levert het je ook nog plezier op.
 
Bartholomeus reikt in ‘Speel het spel’ handvatten aan om zelf aan de slag te gaan met gamification. Ze neemt de lezer aan de hand van de magische cirkel van het spel mee op ontdekkingsreis. Ze laat zien hoe verschillende spellen, verschillende doeleinden kunnen dienen: van het aanleren van bepaalde vaardigheden tot en met het ontwikkelen van je empathisch vermogen. Vrijheid, veiligheid en vertrouwen zijn daarbij de randvoorwaarden voor succes.
 
Het boek is een uitgave van Boom uitgevers Amsterdam. Het is verkrijgbaar in de boekhandel en online.