Amsterdamse zusjes Sophie & Eva zetten fairtrade lijn SunnyCords op

10-07-2020 (11:37) - Sustainable

Juist nu internationale handel en toerisme voor een groot deel stil liggen, is de verkoop van handelswaar voor vrouwen in Kenia belangrijker dan ooit. Om die reden lanceren de jonge vrouwelijke ondernemers achter Coco Bonito en Haberdashery in samenwerking met Maasai vrouwen uit Kenia een fairtrade lijn SunnyCords®. Op deze manier willen de jonge ondernemers inkomen van de reeds bestaande partnerships met de Maasai community, een boost geven.
 
De meest kwetsbaren worden het grootste slachtoffer van de globale coronacrisis. Daarom slaan jonge ondernemers Coco Bonito & Haberdashery handen in één om lokale Keniaanse makers in een steady inkomen te voorzien. “Ons geld is daar veel meer waard. In Kenia is niet een afstand van 1,5 meter het probleem, maar de voedseltekorten. Er dreigt een enorme hongersnood”, zegt Flo Schepers (founder Haberdashery).
 
Corona in het Afrikaanse continent is een ramp: internationale handel stagneert, landbouwproducten en bloemen worden niet geëxporteerd en toerisme, de sector die zorgt voor eten van miljoenen mensen, ligt stil. Er is niet langer sprake van het Groeicontinent Afrika. Voor het eerst in jaren zal het bbp van alle landen krimpen met 1,6 procent berekende het internationale Monetair Fonds. De informele economie van straatverkopers en ambachtslieden, vaak met grote families, wordt het eerst getroffen.
Precies daarom doen de onderneemsters van Coco Bonito en Haberdashery er alles aan om zo veel mogelijk producten in te kopen bij de Maasai vrouwen met wie zij al ruime tijd samenwerken. “Door de samenwerking met Coco Bonito kunnen we een veel grotere investering doen dan we in ons eentje zouden kunnen doen” vertelt Flo Schepers. “Dankzij deze samenwerking hebben we onze Maasai partner Solomne ook tijdens deze periode een vast inkomen kunnen bieden”. Solomne is een  Maasai vrouw die samen met mensen uit haar dorp de nieuwe collectie zonnebrillenkoortjes gemaakt. Met de grote bestelling van de jonge ondernemers kunnen haar vier kinderen gewoon naar school blijven gaan.
 

Trade not Aid

Haberdashery handelt vanuit het “trade not aid” -principe: met deze economische aanpak van een duurzaam probleem willen de meiden op lange termijn een oplossing bieden tegen het terugvallen van inkomsten. Bij succes van de nieuwe collectie, wordt het geld direct geherinvesteerd om nieuwe stromen van inkomen bij de Keniaanse makers te generen.
 

Over Haberdsahery

Ondanks de vele ondernemers en kunstenaars die in Afrika zijn worden hun handgemaakte producten en tradities vaak gemist door de rest van de wereld. Daarom ondersteunt Haberdashery talentvolle makers in Afrika om hu producten aan de rest van de wereld te laten zien en hun verhaal te vertellen in Europa.
 

Over Coco Bonito

Coco Bonito is een modelabel gerund door de Amsterdamse zusjes Sophie & Eva.
Ze waren de eerste die de SunnyCords®? bedachten en ontwierpen, een opvallend koordje voor aan je (zonne)bril. Wat begon als een uit de hand gelopen hobby tijdens de studententijd is inmiddels een wereldwijde business met een uitgebreid assortiment.
 
De SunnyCords®? zijn nu te koop in de webshop van Haberdashery en Coco Bonito.