Nieuwe Stella McCartney sneakers Reclypse gemaakt van visnetten

25-08-2021 (10:00) - Sustainable

Gerecyclede visnetten en oude tapijten klinken misschien niet als het ideale materiaal voor luxe vegan sneakers, maar de nieuwe Stella McCartney Reclypse collectie bewijst het tegendeel.
 
De sneakers van de Winter 2021-collectie van het merk zijn de nieuwste in een lange rij van duurzame ontwerpen van het bedrijf. De Stella McCartney Reclypse is verkrijgbaar in vier kleurstellingen en is gemaakt van gerecycled polyester, veganistisch leer en een ECONYL-voering. De voering is gemaakt van geregenereerd nylon, dat zijn leven begint als pre- of post-consumer afval (zoals visnetten of tapijten, bijvoorbeeld).
 
Het is niet de eerste keer dat Stella McCartney ECONYL gebruikt in haar producten. Eerder dit jaar lanceerde het bedrijf Stellawear, een badkledinglijn die ook als lingerie kan dienen. Volgens oprichtster Stella McCartney werd ze geïnspireerd om het materiaal in haar collecties te gebruiken nadat ze de fenomenale hoeveelheid afval had ontdekt die door de mode-industrie wordt geproduceerd. "Het is echt schokkend," zei ze, voordat ze consumenten aanspoorde om "minder te kopen en beter te kopen".
 
Stella McCartney is niet het enige merk dat afval gebruikt om veganistische sneakers te maken. Eerder dit jaar lanceerde het veganistische merk Nat-2, dat in het verleden al schoenen maakte van hergebruikt koffiedik, sneakers gemaakt van gerecycled bubbeltjesplastic. In 2020 lanceerde Nike Space Hippie-sneakers gemaakt van fabrieksafval en gerecyclede flessen.
 
John Hoke, Nike's Chief Design Officer, zei destijds: "Het is avant-garde; het is rebels optimistisch. Space Hippie is ook een idee. Het gaat erom uit te zoeken hoe je het meeste kunt maken met het minste materiaal, de minste energie en de minste koolstof."
 
De nieuwe Reclypse-lijn van Stella McCartney wordt op 25 augustus gelanceerd.