Picnic gaat eerste supermarkt die in zee met Floating Farm

25-09-2019 (09:38) - Sustainable

Picnic heeft als eerste supermarkt een overeenkomst gesloten met de Floating Farm in Rotterdam. Vanaf woensdag 25 september kunnen Rotterdamse klanten van de websuper hier diervriendelijke en duurzaam geproduceerde dagverse melk bestellen en gratis thuis laten bezorgen.

Floating Farm is een zelfvoorzienende drijvende melkveehouderij in de Rotterdamse Merwehaven. Veertig koeien leven op een doorzichtige constructie op het water. Op deze manier wordt geen schaarse landbouwgrond gebruikt. Tevens is de boerderij een plek om bezoekers kennis te laten maken met zaken als circulariteit, duurzaamheid en het leven op een (vee)boerderij in het algemeen.


Duurzaam

De drijvende boerderij doet er alles aan om zo duurzaam mogelijk te zijn. Zo bestaat een deel van het voer voor de koeien uit restproducten zoals aardappelschillen, bierbostel en zemelen van bedrijven in en rond Rotterdam.

Naast de boerderij ligt ook een eiland met 165 drijvende zonnepanelen, waar energie vandaan komt. Ook wordt regenwater opgevangen en hergebruikt. Koeienmest wordt verwerkt tot strooisel voor in de stal en tot mestkorrels voor gebruik in de tuin.

Visie

De productiemethodes van de Floating Farm passen perfect bij de visie van Picnic, vindt mede-oprichter Michiel Muller. 'Wij proberen zelf zo duurzaam mogelijk te zijn. Onze bezorgwagentjes zijn elektrisch en rijden vanuit hubs naar de klanten, waardoor vervuilende vrachtauto’s en busjes de steden niet meer in hoeven. Recent hebben we ook al het wegwerpplastic uit ons assortiment gehaald en we werken samen met leveranciers aan het terugbrengen van verpakkingsmateriaal.'

Voor Floating Farm is Picnic de eerste grote afnemer. 'De samenwerking is voor ons een heel mooie stap”, vertelt initiatiefnemer Minke van Wingerden. 'We verkopen onze producten natuurlijk in onze eigen winkel en leveren al aan een aantal restaurants, maar het is heel fijn dat de melk nu heel eenvoudig bij alle Rotterdammers bezorgd kan worden.'

Met het oogpunt op duurzaamheid zal de melk alleen in de omgeving van de Maasstad te koop zijn. Rotterdamse klanten van Picnic kunnen vanaf woensdag 25 september de flessen van 250 ml en 750 ml bestellen. Later worden andere producten als hangop en yoghurt aan het assortiment toegevoegd.