Stewardessen uniformen krijgen nieuw leven dankzij i-did

07-10-2019 (16:28) - Sustainable

KLM bestaat 100 jaar en deelde op maandag 7 oktober aan duizenden passagiers een zéér bijzonder cadeautje uit, namelijk een Amsterdams grachtenpandje met klokgevel, gemaakt van de oude uniformen van KLM-stewardessen geproduceerd door de mensen van i-did.
 
Je zou het letterlijk 'recyclen in een nieuw jasje steken' kunnen noemen. Waarbij het niet alleen draait om het recyclen van hoogwaardige materialen, maar ook om het geven van een nieuw doel in het leven aan gemotiveerde mensen.
 
Het past in het streven van KLM om zoveel mogelijk producten te hergebruiken. Na jaren trouwe dienst worden de uniformen vervangen door nieuwe. Het materiaal van de oude uniformen is van een dusdanige kwaliteit dat het nog uitstekend voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Waarbij de iconische blauwe kleur terugkomt in de gecreëerde nieuwe producten.
 
Deze missie resulteert onder andere in de eerder gelanceerde KLM100-collectie met naast het vilten huisje, schoudertassen, bagagelabels, sleutelhangers, laptophoezen en portefeuilles. Allemaal gemaakt van het zachte en supersterke blauwe 'KLM-vilt' door de mensen van i-did. “Niet alleen zijn onze producten zo bijzonder, juist ook de mensen die ze hebben gemaakt. Ze maken deel uit van het i-did team. Mensen met een langdurige bijstandsuitkering helpen we om weer een werkend leven op te bouwen. Waarbij door middel van coaching en begeleiding op de werkvloer de talenten en interesses worden herontdekt. En met succes! Onder begeleiding van een uitstroomcoach vindt het grootste gedeelte van de i-did mensen langdurig een nieuwe baan” aldus Mireille Geijsen van i-did.
 

Over i-did

 
i-did is gespecialiseerd in het maken van akoestische interieurproducten, tassen en accessoires van gerecycled vilt. Naast dit project voor KLM produceren zij voor meerdere bedrijven verschillende producten uit gerecycled vilt, zoals IKEA, Heineken en de Efteling.