Nieuwe regelgeving rond telefoonabonnementen vandaag van start

01-05-2017 (11:07) - Tech

Wie vanaf vandaag een telefoonabonnement wil afsluiten waarbij je een iPhone 7 of Galaxy S8 krijgt, kan bot vangen. Er gelden nieuwe regels, waardoor telecomproviders verplicht zijn te controleren of je wel genoeg geld hebt om de maandelijkse kosten te betalen. Daarnaast wordt zo'n abonnement vanaf nu geregistreerd. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben bij bijvoorbeeld het aanvragen van andere leningen, zoals een hypotheek. 

Als je een telefoonwinkel inloopt of een toestel online bestelt, in combinatie met een abonnement, wordt je kredietwaardigheid gecheckt. Dat gebeurt bij toestellen vanaf 250 euro. Ook wordt de lening voorgelegd aan het Bureau Krediet Registratie, beter bekend als BKR.
 
De Hoge Raad bepaalde in 2014 dat het ontvangen van een 'gratis' telefoon bij het afsluiten van een abonnement in feite een lening is. Daardoor is de Wet op het financieel toezicht van toepassing.
Minister Dijsselbloem van Financiën bepaalde heeft de providers tot 1 mei in de gelegenheid gesteld zelf met een regeling te komen. Dat is de providers niet gelukt. Daarom vallen ze nu onder een wettelijke regeling.
 
Als je een abonnement afsluit met een toestel op afbetaling boven de 250 euro, staat dat geregistreerd als een krediet bij het BKR. Vaak geldt zo'n abonnement voor één of twee jaar, daarna heeft de lening geen invloed op andere zaken. 
 
Wie een telefoon wil duurder dan 250 euro, kan vanaf vandaag de telefoon in één keer betalen en daarnaast een sim-only afsluiten. Andere mogelijkheid is een deel van de telefoon betalen. Als het resterende bedrag onder de 250 euro uitkomt, is er niks aan de hand.