Samenwerking Renault en We Drive Solar zet nieuwe standaard

19-04-2019 (10:09) - Tech

Koning Willem-Alexander heeft een nieuw, duurzaam energie- en mobiliteitsecosysteem geopend in Utrecht, ontwikkeld door We Drive Solar in samenwerking met Renault. Utrecht is de eerste Nederlandse gemeente die ervoor kiest om het nieuwe energie- en mobiliteitssysteem op grote schaal te implementeren. 


Het systeem maakt gebruik van elektrische Renault ZOE deelauto’s en laadpalen waarmee de ZOE zowel kan laden als ontladen. Met deze innovatie fungeert de Renault ZOE als een batterij op wielen, die zonne-energie kan opslaan en op een later moment kan terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit maakt het mogelijk om op efficiëntere wijze gebruik te maken van duurzame zon- en windenergie. Met de bidirectionele technologie is het mogelijk om de kosten van het opladen voor klanten te optimaliseren en dit op grote schaal uit te breiden.


opschalen

De bidirectionele Renault ZOE wordt ingezet als deelauto door We Drive Solar. Ten minste 145 bidirectionele oplaadpunten worden in Utrecht geïnstalleerd. Met projectontwikkelaars zijn afspraken gemaakt over het gebruik van de deelauto’s van We Drive Solar als slimme en duurzame mobiliteit voor inwoners van de stad en regio Utrecht.
 

nieuwe standaard

De wereldprimeur in Utrecht omvat de eerste implementatie van het nieuwe ISO15118-protocol voor AC bidirectioneel laden, dat momenteel definitief wordt gemaakt. Dit protocol maakt bidirectionele levering van energie mogelijk, waardoor elektrische auto’s in de toekomst overal actief deel uit kunnen maken van slimme energienetwerken.
 

Foto v.l.n.r.: R. Berg, directeur We Drive Solar, Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, J. Pannaud, Renault General Manager Benelux