Studenten TU Delft winnen James Dyson Award met audiosysteem van glas

Studenten TU Delft winnen James Dyson Award met audiosysteem van glas

17-09-2020 (10:00) - Tech

Zes studenten Industrieel ontwerpen van het TU Delft hebben de James Dyson Award 2020 gewonnen met hun muzikale en duurzame uitvinding 'Ammos'. Dit is een audiosysteem dat glas gebruikt om muziek te streamen.

Deelnemers aan de James Dyson Award kregen als opdracht iets te ontwerpen dat een probleem oplost. Omdat de huidige speakers in de markt zeldzame aardmetalen gebruiken die niet duurzaam zijn, gingen Martin Steffner, Emilio De Jonghe, Orelio De Jonghe, Dimitrios Seleridis, Rick Cazemier en Thor Gerard aan de slag met glas. Consumentenelektronica brengt grote duurzaamheidsproblemen met zich mee, die slecht of niet te repareren en te recyclen zijn. Glas is een duurzaam materiaal en het belangrijkste ontwerpelement van Ammos. Door verder alleen ecologisch verantwoorde materialen te gebruiken, is de speaker makkelijk te repareren waardoor het aanzienlijk langer mee kan.
 
Dit jaar organiseren 22 landen wereldwijd de James Dyson Award. Elke nationale winnaar krijgt 2,200 euro. De hoofdprijs van 33,500 euro is weggelegd voor één internationale winnaar. De universiteit waar de internationale winnaar studeert, krijgt ook nog eens 5,500 euro.