SymptoTrack brengt mensen met symptomen coronavirus in kaart

31-03-2020 (10:16) - Tech

Afgelopen weekend is de website SymptoTrack gelanceerd. Doel van de site is volgen hoe het coronoavirus zich ontwikkelt in Nederland. De initiatiefnemers roepen Nederlanders met symptomen die op besmetting met het coronavirus (COVID-19) wijzen deze anoniem op de website te melden. Door de data van al deze mensen samen te voegen en bij te houden over tijd, kan deze gebruikt worden om de verspreiding van het virus inzichtelijk te maken.
 
Het coronavirus verspreidt zich steeds verder, het aantal zieken loopt op en de druk op de gezondheidszorg neemt toe. De meeste mensen met lichte en milde klachten worden op dit moment niet getest. Hierdoor is het lastig te volgen hoe het virus zich ontwikkelt in Nederland. Door mensen met symptomen in grote aantallen te registreren kan dit informatiegat worden gedicht.
 

Privacy gewaarborgd

De website slaat de data anoniem op. De initiatiefnemers benadrukken dat de privacy van mensen die informatie delen op de site maximaal wordt beschermd. Alle data is vrij beschikbaar  om te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. De geregistreerde data wordt op een kaart weergegeven, waarbij bezoekers kunnen filteren op de meest voorkomende symptomen van het coronavirus. 
 

Open source

SymptoTrack is als open-source-platform opgezet, waarmee de data en de code van het platform openbaar toegankelijk is. Daarmee kan er er eenvoudig van over de hele wereld aan vertalingen en verbetering van de code worden werkt. Dat maakt het mogelijk om SymptoTrack in korte tijd naar andere landen op te schalen, wat het een krachtig instrument maakt tegen het coronavirus. Zo wordt er op dit moment onderzocht hoe het platform in andere Europese landen en in ontwikkelingslanden ingezet kan worden.
 
SymptoTrack is een initiatief van sociaal ondernemer Adrian Dongus en is ontwikkeld samen met development bureau HIKE, digitaal design bureau Greenberry en Forest hosting. Met medewerking van het Lectoraat Journalistiek & Innovatie van de Fontys Hogeschool Journalistiek.