Jongeren verkiezen festival boven theater

23-03-2017 (09:30) - Toeleveranciers

De relatie tussen jongeren en cultuur is ogenschijnlijk niet heel sterk. Toch zijn festivals behoorlijk populair, de komst van Justin Bieber is een goed voorbeeld van de festivalcultuur die heerst onder de jeugd.

 
Hendrik Beerda Brand Consultancy voerde het Jongeren Merkenonderzoek uit bij 1800 jongeren van 4 en 18 jaar, met enkele opmerkelijke uitkomsten op cultureel vlak: jongeren houden van megapodia, voor cultuuruitjes met het gezien moet je niet bij de vader zijn en musea zijn nog steeds opvallend populair.
 
festivals
We leven in een heuse festivalcultuur en deze cultuur is ook doorgedrongen tot de jongere generatie. Het is dan ook niet vreemd dat Pinkpop-baas zich wendt tot artiesten als Justin Bieber, die een jongere doelgroep aanspreekt, zo concludeert Hendrik Beerda. Ook onder jongeren is Pinkpop het meest populaire festival van Nederland. 
 
top-10 festivalmerken
1 Pinkpop
2 Bevrijdingsfestival
3 Lowlands
4 Zwarte Cross
5 Dance Valley
6 Sensation
7 Concert at SEA
8 North Sea Jazz Festival
9 Parkpop
10 Oerol 
 
papa gaat niet mee
Met kinderen naar het museum of theater komt veel vaker uit de koker van moeders dan vaders. Moeders nemen daarbij drie keer vaker het initiatief dan vaders. Zelfs broertjes, zusjes en vriendjes bemoeien zich beduidend meer met het culturele uitstapje dan vaders. Als het aan de kinderen ligt, bezoeken ze het liefst Pathé, het Spoorwegmuseum of het Anne Frank Huis. 
 
top-10 cultuuraanbieders
1 Pathé
2 Het Spoorwegmuseum
3 Anne Frank Huis
4 Amsterdam ArenA
5 Madame Tussauds Amsterdam
6 Naturalis
7 Ziggo Dome
8 NEMO
9 Rijksmuseum Amsterdam
10 Rotterdam Ahoy 
 
musea populair 
Dat kinderen liever niet naar musea gaan is een fabeltje, als we dit onderzoek moeten geloven. Het Spoorwegmuseum is voor de jeugd de nummer 1. Voor de nummer 2, het Anne Frank Huis, bestaat vanaf 9 jaar meer waardering. In alle leeftijdscategorieën staan ook Naturalis, NEMO, het Openluchtmuseum en het Rijksmuseum in de top-10 van sterkste museummerken.
 
top-10 museummerken
1 Het Spoorwegmuseum
2 Anne Frank Huis
3 Madame Tussauds Amsterdam
4 Naturalis
5 NEMO
6 Rijksmuseum Amsterdam
7 Nederlands Openluchtmuseum
8 Van Gogh Museum
9 Het Scheepvaartmuseum
10 nijntje museum
 
megapodia
Uitgezonderd Carré, hebben de traditionele theaters weinig aantrekkingskracht op jongeren. Zij gaan liever naar megapodia, zoals de Amsterdam ArenA, Ziggo Dome en Rotterdam Ahoy. ‘In deze stadions treden ook veel van de favoriete artiesten van jongeren op.’ 
 
top-10 podiummerken
1 Amsterdam ArenA
2 Ziggo Dome
3 Rotterdam Ahoy
4 GelreDome
5 Koninklijk Theater Carré
6 Het Concertgebouw Amsterdam
7 Paradiso
8 AFAS Circustheater
9 Beatrix Theater
10 Luxor Theater Rotterdam