Geen zomer zonder Zomergasten

04-08-2010 (09:59) - Kijkcijfers

Het is toch een beetje een ijkpunt dat de zomervakantie in volle gang is. Eind juli, begin augustus start traditiegetrouw de nieuwe reeks van Zomergasten.

Sinds 1988.

Weken voor de start van het programma wordt er druk gespeculeerd wie de nieuwe presentator zal zijn van de reeks. Nadat deze bekend is, wordt de aandacht weer verlegd naar wie de gasten zullen zijn. En dat is nu precies waar het omdraait. De gasten en hun fragmenten. Gelukkig realiseert de presenator Jelle Brandt Corstius dit terdege. Hij stelt zich niet prominent op en laat zijn gasten uitpraten. 

De VPRO lijkt in 2010 ook oog te hebben voor de kijkcijfers. Dit is terug te vinden in het lijstje gasten. Jan Marijnissen, Maarten 't Hart, Paulien Cornelisse, Annet Malherbe, Paul Verhoeven en Erwin Olaf zullen plaats nemen tegenover Jelle Brandt Corstius.

Er zitten dit keer geen heel erg onbekende namen bij van rare kunstenaars of droge wetenschappers. De wetenschapsplek is dit jaar vergeven aan schrijver en bioloog Maarten ’t Hart.

De namen die voor het grote publiek misschien niet meteen een belletje laten rinkelen, zijn die van Paulien Cornelisse, Annet Malherbe en Erwin Olaf. De twee eerstgenoemde zullen na het zien wel een “O, die reactie”, opwekken. Fotograaf Olaf (en zijn onderscheidende foto’s) zal (zullen) de komende jaren alleen maar bekender worden, al dan niet door zijn optreden in Zomergasten. 

De verwachting is niet dat één van de gasten de Top Drie aller tijden van best bekeken gasten zullen binnendringen. Deze wordt sinds jaar en dag gevormd door Youp van ’t Hek (2001), Mies Bouwman (2002) en Paul de Leeuw (2003). Alle drie wisten een publiek van meer dan een miljoen kijkers te boeien (of te vervelen).

Het kijkerprofiel van de aflevering van Paul de Leeuw was redelijk evenredig verdeeld tussen de mannen ( 8,3%) en vrouwen (8,1%). Bij de aflevering van Mies was het aandeel mannen (6,6%) sterker dan die van de vrouwen (6,0%) uit de leeftijdsklasse 20-49 jaar. Deze tendens blijkt voor het merendeel van de afleveringen op te gaan. Mannen lijken meer te willen kijken naar goede gesprekken, terwijl vrouwen gewoon zelf willen praten?

Vorig jaar werd de aflevering van Carice van Houten door de meeste mensen bekeken. Met een kijkdichtheid van 4,4% (20-49 jaar) lag deze aflevering boven het gemiddelde van de reeks: 2,9%.

In 2010 komt de uitzending van Jan Marijnissen boven dit gemiddelde met een kijkdichtheid van 3,2%. Dit zijn zo’n 219.500 kijkers. Maarten ’t Hart moet het doen met zo’n 34.000 kijkers minder. Toch zijn dit hele mooie aantallen voor een drie uur durend programma. ‘Talkchannel” Het Gesprek zou zielsgelukkig zijn met zulke hoeveelheden kijkers. 

Het is te hopen dat de nieuwe regering niet veel gaat tornen aan de opzet van de Publieke Omroep zodat we nog jaren in de zomer kunnen genieten van mooie zomergasten.
 

Jurgen Verstegen, Marketing Service Director ZenithOptimedia
 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.