‘We hebben geploeterd en met vuisten op tafels geslagen’

08-12-2015 (21:26) - Appen met

De Mercurs Awards 2015 komen eraan. De mediabranche is massaal aanwezig op woensdag 9 december bij de uitverkochte uitreiking in de Amsterdamse Marktkantine. We appen met kersvers jurylid Vivianne Bendermacher (tweede van links op de foto). 
 
Vivianne Bendermacher was hoofdredacteur van de merken VIVA, KIJK en Know How. Inmiddels zet ze zich als Techionista in voor de empowerment van vrouwen door technologie en treedt ze vanuit haar bedrijf Aim for Moon op als spreker over onder meer media-innovatie. Nu is ze dus voor het eerst lid van de jury van Mercurs. 
 
WhatsApp-status: Hoi! Ik ben er! 
 
Hey die Vivi! Ik mag je nog steeds zo noemen he? Heb je even tijd om te appen met fonk?
‘Heee Jasper! Natuurlijk mag jij dat :)
En ja gezellig!’
 
Vind ik ook! Mercurs komt hard dichterbij. Zin in?
‘Heel veel zin in!’
 
Waar kijk je het meest naar uit?
‘En de spanning hè... Vanwege de prijzen én de dresscode
Ja, ik mag geen stropdas dragen las ik. ;-) Nee, dat mogen de mannen idd niet. Maar als vrouw mag je dan weer alles. (Al raad ik ook bij hen stropdassen af)’
 
Dat klinkt spannend ja. Je zit dit jaar in de jury, hoe is dat?
‘Dat is ongelooflijk leuk en goed: wat eer om al die cases van zo dichtbij te mogen bekijken.’
 
En, zijn jullie er al uit?
‘En fijn ook om te zien hoe het écht gaat. Er zit altijd iets mysterieus aan dat jureren. Elk jaar opnieuw hoor je geruchten over verdeelsleutels tussen uitgeverijen, doorgestoken kaart-perikelen en wat dies meer zij. Nou mensen; eindelijk kan ik dat ontkrachten. Geen sprake van dat alles. We hebben geploeterd, gediscussieerd, stemmen verheven, met vuisten op tafels geslagen en uiteindelijk zijn we tot een besluit gekomen.
Dus jazeker: wij zijn eruit :)’
 
Mooi. Je kent natuurlijk veel mensen uit het vak, is het lastig om onafhankelijk te blijven?
‘Ik denk dat ik dat goed kan scheiden (al denkt vast iedereen dat van zichzelf en dus heb ik in enkele rubrieken niet mee gestemd).’
 
Is het kiezen een ingewikkeld proces? Hoe gaat dat in zijn werk?
‘De juryleden krijgen eerst drie (!) verhuisdozen vol met alle ingezonden cases. Dan begint de wekenlange fase van inlezen. Een proces dat alle juryleden zeer serieus hebben genomen. Met die persoonlijke bevindingen kom je bij elkaar en kan de discussie beginnen.’
 
Hoe is het samenwerken met juryvoorzitter Albert Verlinde? Eigenwijs of valt dat mee?
‘Albert is een heel goede voorzitter. Hij komt zelf zeer goed beslagen ten ijs, luistert erg goed naar zijn juryleden en grijpt in op de momenten dat dat nodig is.’
 
In fonk magazine hebben we een artikel geschreven met de keuzes als het aan fonk lag. We kennen elkaar, als studievriendjes journalistiek, al een tijdje. Wat denk jij, hebben we dezelfde keuzes gemaakt?
‘Oeh... Gewetensvraag dit hoor ;)’

Haha, dat zijn de beste vragen.
‘Maar ik ben benieuwd naar jouw keuzes! En dan ga ik daar heel stoïcijns vooral weinig op zeggen ;)’

De keuzes van fonk: Sanne Groot Koerkamp is onze hoofdredacteur van het jaar, Magazine van het jaar: vtwonen, Vogue Man als lancering van het Jaar.
 
en nu ben ik benieuwd naar jouw reactie ....
‘Eh...
*pokerface*
Nu ben ik ook benieuwd naar de argumenten natuurlijk!’
 
Het uitgesproken ‘groene’ hart van Sanne, het krachtige merk vtwonen, dat veel verder reikt dan alleen het tijdschrift en wat ons betreft dappere keuze voor Vogue Man. Je leest er meer over in de 170ste editie van fonk magazine. 
... (de beloofde stilte valt, red.) 
 
Tot voor kort was je nog hoofdredacteur van de VIVA. En toen besloot je onlangs voor jezelf te beginnen. Dapper! Geen spijt? 
‘Zeker geen spijt! Het was geweldig  even aan het roer te staan van zo'n mooi merk en nog mooier team. Maar nu zet ik me als Techionista in voor de empowerment van vrouwen via technologie. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Ik organiseer bijvoorbeeld gratis Coding Classes. Echt supergaaf! Er hebben zich nu een paar honderd vrouwen bij me aangemeld.
En nu we het daar over hebben... Ik denk dat ik ook maar eens een los programma voor mediavrouwen ga opzetten.’ 
 
Yes! Leuk om je even te 'spreken' via deze weg. En tot woensdag!
‘Zeker!’
 
Ik heb er ook zin in!
‘Zonder stropdas?’

yes
‘:)’

jij met?
‘Om mijn voorhoofd. Gewoon omdat het kan.’

Ciao for now Vivi
‘Adieu!!!’