WhatsAppen met Bert de Wit

09-04-2019 (10:59) - Appen met

Waar bij veel bureaus overwerken de norm lijkt, besloot Positivity het roer om te gooien en een vierdaagse werkweek in te stellen. Sinds drie maanden is daardoor iedereen standaard vrij op vrijdag. Wel ontvangen medewerkers nog hetzelfde salaris. FONK appte met mede-oprichter Bert de Wit over deze gewaagde stap.

 

                                                                                       WhatsApp-status: WhatsAppening y'all


Goedemorgen! FONK hier, ben je er klaar voor?
Morning! Ja hoor!


Top! Je zit alweer bijna op de helft van de werkweek, hoe voelt dat?
Alsof de week nog maar net is begonnen ;) Het gevoel dat de werkweek er al bijna op zit begint eerder op woensdag middag of do ochtend..


Waarom zijn jullie overgestapt op een werkweek van vier dagen?
Tweeledig: 
1. Om een betere balans te krijgen tussen werk en privé
2. Om meer ruimte te geven aan creativiteit

Creativiteit heeft tijd en ruime nodig. Het is eigenlijk heel raar dat we een dienst als creativiteit leveren in een deadline industrie.


Maar is het dan niet lastig om dat allemaal in vier dagen te proppen?
Daarvoor moet je eerst een andere structuur aanbrengen, werk processen op orde krijgen en de juiste mensen in je team hebben. 

Die veranderingen hebben we allemaal doorgebracht. In een meer agile omgeving komen we nu door net zo veel werk heen. En structureel zit onze planning ram vol


Toch is het niet zo gebruikelijk in dit vakgebied, waar overwerken toch niet zo zeldzaam is. Zou je het anderen ook aanraden om deze mentaliteit te veranderen?
Uitermate ongebruikelijk zelfs. Ik denk dat het voor veel bureaus niet werkt eerlijk gezegd. Wij hanteren een hele andere werk cultuur. De transitie komt voort uit een intrinsieke motivatie. Het vraagt een team van mensen die net zo positief in het leven staan en geloven in een samenwerking zonder echo's.


Het team van 9 man is man, vrouw, jong en oud van 6 verschillende nationaliteiten. Totaal andere persoonlijkheden maar streven naar hetzelfde. Dat maakt het verschil denk ik.


Dus om bij Positivity te werken, moet je ook positief in het leven staan?
Tja zo zou je het wel kunnen stellen. Voor doem denkers is dit niet een passende werk omgeving. Natuurlijk zit het in de naam maar het mooie en fijne is dat mensen die met ons samenwerken duidelijk aangeven de positiviteit te ervaren.


En hoe ervaren ze de nieuwe werkweek?
Geweldig! Iedereen is super blij! Inclusief mezelf en mijn creatieve partner Gavin! Na slechts 3 maanden kan niemand meer indenken om 5 dagen te werken. Daarbij spuit de creativiteit het dak uit! Heel blij met de enorme hoge kwaliteit van het werk!


Dat is mooi! Iedereen komt na het weekend weer met nieuwe ideeën terug?
Ja. Opgeladen met een enorme toewijding gaan we elke week aan de slag. 4 dagen knallen maar op een leuke manier zonder stress. De nieuwe studio manager begeleidt dat perfect


En een extra dagje vrij is sowieso lekker toch? Waar besteed je die extra tijd aan?
Aan mijn kinderen en voor het eerst in mijn leven aan mezelf.


Voor het eerst zelfs.. Overwerken was voor jou dan ook aan de orde?
Die ene dag stelt me in staat om het thuis veel beter op orde te hebben en alles voor te bereiden. Dat scheelt een enorme bak stress en daardoor heb ik veel meer quality tijd met de kinderen.

Dat viel wel mee maar ik heb de neiging om meer om andere te denken dan om mezelf.


Nu dan gelukkig ook meer tijd voor hobby's?

Zo die vraag kwam van ver xp
Meer tijd om te sporten, super fijn. Überhaupt iets voor jezelf doen. Dat kan ook een heerlijke lunch zijn op het terras.


Haha sorry, moest hier even overleggen over de agenda. Het is wel weer voor een terrasje!
No worries. Gelukkig zijn stiltes op Whatsapp helemaal niet ongemakkelijk.

Zo echt wel. We doen alles voor Brouwerij ‘t IJ dus die sponsoren we ook in onze eigen tijd..


Haha nee dat scheelt weer! Oeh, dat is niet verkeerd! Toch nog een klassieke vrijdagmiddagborrel?
DoMiBo he in ons geval ;)


oh, dat kan natuurlijk ook.. Beetje flexibel zijn ;)
Precies. Je kunt je voorstellen welk merk bij ons standaard koud staat..


Inderdaad! Wel trouw aan de klant :)
Heb je nog meer inhoudelijke vragen voordat Positivity als een stel alcoholisten overkomt?


Haha vooruit, een laatste vraag. In je blog zei je dat de beslissing werd gemaakt nadat jonge talenten besloten om weer verder te trekken, denk je ze hiermee langer te kunnen houden en krijg je daar ook feedback over?
We hebben vooral de samenstelling van het team veranderd en meer seniors aangenomen die zich meer verbinden aan het bureau. Ik denk dat het voor jonge talenten altijd goed is om veel verschillende ervaringen op te doen. Alleen gaf dit in de oude team samenstelling en structuur te veel onrust. We bouwen nu aan de toekomst. Jong talent hoort daar ook bij en ik merk steeds meer dat juist de jonge mensen heel bewust bezig zijn met hoe ze leven. Positivity kan daar een heel mooi onderdeel van zijn.  

De jonge medewerkers hebben het hier dan ook op dit moment waanzinnig naar hun zin en koppelen dit vanuit zichzelf regelmatig terug.


Vinden zij de werk/prive balans ook belangrijker denk je?
Jazeker! Juist


Een geslaagd experiment dus! Ik wens jullie de komende tijd veel succes en bedankt voor het appen :)
Tot dusver heel geslaagd en heel blij mee. Wellicht over een jaartje nog eens terug kijken?


Ja dat is een goeie!
Bedankt voor het interview en mooie dag!


Zelfde!