WhatsAppen met Frederique Keuning

05-07-2018 (11:49) - Appen met

Creatieve werkplekkenverhuurder Spaces groeit als kool met een enorme uitbreiding op wereldwijd niveau. We zijn benieuwd naar het idee achter het concept en zochten contact met de bedenker, oprichter en baas Frederique Keuning.  


WhatsApp-status: At the gym

 

Hi Frederique, Alexander van FONK hier!
Hi Alexander! 


Ben je er klaar voor? :)
Zeker.


Mooi! Op welke locatie ben je nu aan het werk eigenlijk?
Ik zit nu bij Spaces op de Vijzelstraat. Lekker midden in de stad in de business club. 


Waar moet de ideale werkplek voor jou aan voldoen?
Heb je even..... goede locatie uiteraard, mooi design, lekkere koffie en vooral een goede vibe en energie en dat komt vooral door de mensen om je heen...


Ik heb het idee dat toen je begon met Spaces er vooral veel leegstand was en het een hele goede manier was om toch nog kantoorruimte te verhuren. Inmiddels is dat anders en is er eerder een tekort. Hoe gaan jullie daar mee om in bijvoorbeeld Amsterdam?
Klopt. Spaces is ontstaan in een tijd dat je overal nog lege kantoren had en dat is nu wel anders. Wat niet is veranderd is dat mensen graag omgeven zijn door andere mensen. Ook de wens van het delen van diensten als receptie en koffiebar en dergelijke is iets voor, met name wat kleinere bedrijven, alleen maar is toegenomen. 


Maar het lukt nog steeds goed om uit te breiden?
Ja zeker. De vraag wordt alleen maar groter. We zijn zojuist geopend op de Keizersgracht en gaan later dit jaar nog open op Schiphol. Daarnaast hebben we nog wat nieuwe locaties die hoogstwaarschijnlijk volgend jaar open gaan in de pijplijn. Niet alleen in Amsterdam, maar waarschijnlijk ook Utrecht. 


Spannend! Mooi om te zien hoe je in elf jaar tijd dit hebt opgebouwd. Wat heeft de samenwerking met Regus veranderd voor Spaces?
Heel spannend en nog steeds heel leuk! Regus, of IWG moeten we nu zeggen, heeft met name de internationale groei mogelijk gemaakt. Op dit moment al iets van 110 locaties wereldwijd en het gaat hard! Vorige week gingen er Spaces in Dusseldorf, Mumbai, Sheffield en Rio de Janeiro open. 


Wauw.
Ja he...


Uit onderzoek blijkt dat mensen zich beter kunnen concentreren als er reuring is, fluisterstille kantoren werken niet. Hoe zorgen jullie bij Spaces voor reuring?
De mensen zorgen voor de reuring. Werken in een open ruimte of sociaal hart zoals wij dat noemen, zorgt daar voor. Mensen hebben afspraken, spontane ontmoetingen, drinken samen (goede) koffie en dat geeft een goede energie. 


Is het eigenlijk ook geschikt voor advocaten of belastingadviseurs?
Haha, ja hoor. Dat is het mooie van het concept. Als het echt vertrouwelijk wordt, kan je bellen in een speciale belruimte, huur je een meeting room of trek je je terug in je eigen kantoor. En dat geldt niet alleen voor advocaten of belastingadviseurs, maar ook voor iedereen. Soms ben je op zoek naar energie en soms wil je je even kunnen afzonderen en gefocust werken en dat kan. ik word zelf nog altijd heel blij van onze prachtige designs, interessante mensen en lekkere koffie! Iedereen is van harte welkom om dat te komen ervaren.  


Wat zijn de ambities met Spaces verder nog? Behalve uitbreiding? Wat doen jullie bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid?

Wat wij heel duurzaam vinden is het feit dat we bestaande leegstaande gebouwen nieuw leven in blazen. Bijvoorbeeld het Esso gebouw in Den Haag stond al een tijdje leeg, ook de Shell toren in Rotterdam hebben we een nieuwe functie meegegeven. Wij maken van elke vierkante meter in een pand gebruik in tegenstelling tot de megalomane receptie lobby's van vroeger. Daarnaast is het delen van veel functies en diensten heel duurzaam. Bijna niemand heeft meer zijn eigen receptie, lunchruimte, vergaderruimte.


Dank voor je tijd, veel succes!