WhatsAppen met Gert-Jaap Hoekman

13-09-2016 (13:22) - Appen met

Alle ontwikkelingen rond NU.nl zijn nauwelijks bij te houden. Nadat het medium de stekker uit NUjij trok ontving het de nodige kritiek. Gisteren kwam NU met een vervanger: NUjij 2.0. Een interactieve functie waarin lezers zelf bijdragen kunnen aandragen. Vandaag maakte NU.nl de samenwerking met aFrogleap bekend, dit viel tegelijk met de lancering van de NUsport-app (het eerste wapenfeit van aFrogleap). Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman gaf ons toelichting via de WhatsApp.

 
WhatsApp-status: geen
Hallo Gert-Jaap :)
Hé Jaap!                         
 
Tijd voor een babbeltje?
Zeker.                         
 
Nice. Jullie bezorgen ons overuren deze dagen ;)
Wij onszelf ook. ;)                         
 
Haha, true. Hebben jullie bewust gewacht tot jullie alles tegelijk konden presenteren?
Niet helemaal. De release van de app van NUsport hebben we gepland voor aanvang van de groepsfase van de Champions League. Dat is vanavond. NUjij was al af, maar ik was op vakantie en wilde er zelf graag bij zijn. :-)                         

Begrijpelijk. Is de app al veel gedownload?
Bijna 10.000 keer in de eerste uren, maar ik verwacht dat het vandaag harder gaat als we het ook via 'app to app-linking' gaan aanjagen in de NU.nl-app.                         
 
Reken maar op een +1 vandaag;) Die uitzendrechten van de Champions League leggen jullie geen windeieren he? 
Tof om te hebben inderdaad.                         
 
Is er voor NU leven na de Champions League?                         
Tuurlijk, er was ook leven voor de CL. Hoezo?                         

Ik neem aan dat jullie willen blijven doorgroeien, als je de Champions League kwijtraakt zou dit een verlies aan lezers/gebruikers kunnen betekenen... 
Altijd. Alleen begint het tweede seizoen nét. We hebben voor drie seizoenen de rechten, dus we focussen ons nu vooral op het verbeteren van de ervaring voor onze gebruikers. Het voelt nog steeds alsof we net zijn begonnen joh, het is zo'n waanzinnige ervaring.                         
 
Ik meen me te herinneren dat er vorig jaar wat opstartproblemen waren met de livestream, dat is voorgoed verleden tijd? 
De problemen die we vorig jaar hadden zijn gelukkig inderdaad verholpen.                         
 
Niet bang voor kinderziektes in de app?
Nee hoor, we hebben bewust gekozen om deze app zo snel mogelijk live te hebben. Over deze eerste versie zijn we behoorlijk tevreden, maar hij is zeker nog niet af. We hebben zelf een lijstje met dingen die we willen aanpakken, maar zijn ook juist benieuwd naar de eerste reacties van onze gebruikers.                         
 
Over reacties van gebruikers gesproken: Waren de veranderingen omtrent NUjij hard nodig?
Vond ik wel, ja.
 
Omdat?
Aan de ene kant waren we niet helemaal tevreden over de kant waar NUjij was op gegaan, aan de andere kant zagen we dat onze bezoekers in toenemende mate nieuws wilden bijdragen - dat wilden we makkelijker maken.
 
Wat is precies de kant die je ermee op wilde?
NUjij is opgericht om mensen te betrekken bij het nieuws, om - net als met NUfoto - te zorgen voor bijdrages. Het is verworden tot een plek voor discussies van een groep mensen onder elkaar. Dat is op zich prima, alleen wil ik niet dat mijn redactie bezig is met het in juiste banen leiden van een discussie. Mijn redactie moet bezig zijn met het verslaan van nieuws, en dat doen we graag mét onze bezoekers.
 
Overtallige meningen van bezoekers, struikelblok voor veel media?                         
(Het 'app to app linken' vanuit NU.nl naar de nieuwe NUsport-app is trouwens zojuist live gegaan!). Je ziet inderdaad dat veel media heroverwegen wat de waarde is van reacties. Wij vinden dat die rol grotendeels is overgenomen door Twitter, Snapchat, Instagram en Facebook. 

Dus reageren blijft wel mogelijk?                         
Jazeker; je kunt inhoudelijk reageren op een stuk. Door middel van een foto, video, livestream of door een fout of opmerking te melden. En in een volgende versie gaan we de opmerkingen waar we iets mee doen ook publiceren, maar een discussie is niet meer mogelijk.
 
Goed nieuws voor de gebruiker is dus: het blijft interactief. 
Boks-emoticon.

Het zijn wel weer toffe nieuwe hoofdstukken voor een medium dat inmiddels zeer populair is.
Dank je!

Blijven deze ontwikkelingen zich doorzetten, of houden jullie nu even 'pauze'?
We releasen niet om het releasen, maar zoals ik net appte: we willen ook niet te lang rond blijven lopen met plannen en ontwikkelen tot iets perfect is. Snel releasen, snel leren en snel aanpassen is ons motto. 
 
Dat past ook bij jullie imago. Snel gaat het allemaal zeker. Heb je zelf nog wel tijd om naar de wedstrijd van PSV te kijken vanavond? ;)
Zeker! Er werken hier geweldige mensen. Ik hoef alleen maar af en toe 'ja' of 'nee' te roepen.
 
Wauw, jij hebt de baan die wij allemaal willen;) Laten we hopen dat alles goed gaat met de app, zodat je niet te veel ja en/of nee hoeft te roepen vanavond.
Jammer joh, ik zit hier nog bijzonder lekker! 
 
Haha, gelijk heb je. Heel veel succes vanavond en met NUlive. En bedankt voor je tijd.
Geen dank! Het eerste interview waarbij ik ondertussen ook nog even mijn mail kon doen.