WhatsAppen met Irene Smit

24-09-2019 (16:51) - Appen met

FONK is aanjager van jong talent en ondersteunt bekroningen als SAN|New Kids on the Block en de Mercur beLOFte van harte. In aanloop naar de Mercurs besteden we in een korte reeks WhatsApp-interviews aandacht aan aanstormend talent in het mediavak en bestoken gepokt en gemazeld talent met vragen over kanshebbers van vandaag. We trappen af met Irene Smit, hoofdredacteur van Flow, het blad dat vorig jaar onderscheiden werd met de Mercur d’Or.
                                                                                                             
                                                                                                                Whatsapp-status: -
 

Hoi Irene, Ilja van FONK hier. Komt het nu uit om even te Whatsappen?
Ja prima!


Ik wilde het dus even met je hebben over de Mercur Belofte van het Jaar. Vorig jaar vielen jullie zelf in de prijzen met een Mercur d’Or.
Jaa waren we superblij mee!


Wij zijn bij FONK weer heel benieuwd wie dit jaar de Belofte van het jaar gaat worden. Aan welke eisen moet een talent volgens jou voldoen?
Ik vind het altijd mooi als mensen nieuwsgierig zijn. Met verwondering in het leven staan. Als je alles wat je ziet en meemaakt op een originele manier in je hoofd aan elkaar kan knopen maakt dat je ook een talent.


Jij ziet waarschijnlijk heel wat goede jonge mensen voorbij komen. Wie zijn kanshebbers volgens jou?
Ik zie helaas niet genoeg jong talent. Maar komend jaar gaan we meer investeren en het aanhaken van jong talent. Afgelopen jaren waren we zo hard aan het doorstomen dat er nu pas weer tijd is om wat meer tijd te stoppen in begeleiden en opleiden van nieuwe talentvolle (bladen)makers.


Hebben jullie al ideeën daarover hoe jullie dat vorm willen gaan geven? Plannetjes??

We houden onze ogen en oren open en zijn meer op pad. Binnenkort kijk ik met studenten van de hku naar een mogelijke afstudeeropdracht. En volgende week zit ik bij het magazine mediacafé om over onze liefde voor print te vertellen, dat is ook altijd fijne plek om jongere makers te ontmoeten. Astrid begeleidt momenteel een groepje bij de bladenmakersweek. En zo houden we dus ogen en oren open. 


Jij bent natuurlijk een rolmodel in het vak. Is er iets dat je jonge talenten wilt meegeven? Tips voor de mogelijke Beloften zeg maar...
 
Luister vooral naar jezelf. En luister vooral niet naar mensen die zeggen ‘kan niet’ of ‘doen we nooit zo’. Zorg dat wat je maakt echt is, uit je hart komt. Klinkt misschien simpel maar als je iets maakt dat klopt bij je persoonlijke missie, ontstaat er een echt product, dat kan uitgroeien tot een merk.


Dit is precies wat jij en Astrid van der Hulst hebben gedaan toen jullie Flow bedachten. Dat concept hebben jullie samen bedacht toch?
Ja klopt! Hebben we wel voor moeten vechten maar het werkt wel.


Doorzetten dus en geloven in wat je doet

Ja en proberen je eigen pad te blijven bewandelen. En tot slot: zorg vooral ook voor jezelf. Want als je creatief bent en passie hebt voor wat je doet kan je hoofd al snel overlopen. Het is goed om je ‘overloop-signalen’ te herkennen en te leren hoe je jezelf kunt blijven voeden en rust kan geven. (En onze tip: vaker zonder mobieltje de natuur in helpt )


Ja goede tip. Dank je wel Irene heel inspirerend.
Jij ook bedankt!

 

TIP van FONK: weet je iemand die in aanmerking komt voor de BeLOFte 2019? meld hem/haar hier dan aan!