WhatsAppen met Iris de Bruin van RA*W

12-12-2019 (12:24) - Appen met

Hoe onderhandel je over je salaris bij een reclamebureau en, ook heel belangrijk, hoe weet je hoeveel je waard bent? In de komende RA*W sessie Let’s talk money komt het allemaal ter sprake. We appten erover met Iris de Bruin, bestuurslid van RA*W Advertisers.

Hai Iris, Ilja hier van FONK. Heb je even tijd?

Hi Ilja, yes ik heb tijd!
 
Nog net even voor het kerstfeest, wordt het een kerstlunch? 
Een kerstlunch inderdaad. De helft zit al in pak
 
Hahaha niet in foute kersttrui?

Ik app je naar aanleiding van de RA*W sessie over geld. Wat een goed onderwerp. Het bericht over de Let’s talk money sessie wordt aardig gedeeld online
Thanks! Het is natuurlijk een actueel onderwerp, en we merken dat onze doelgroep er behoefte aan heeft om het eens open erover te hebben. Dan gaat zo’n sessie snel vliegen.

Ja echt supermoeilijk, wat vraag je in hemelsnaam voor prijs? Hoe heb jij dat gedaan toen je begon?
Ik had op internet opgezocht hoeveel een junior creatief ongeveer verdiend. Dat is natuurlijk een indicatie en het hangt ook af van wat het bureau jou aanbiedt. Achteraf heb ik geleerd dat ik waarschijnlijk te laag ben begonnen. Het blijft altijd lastig, want je waarde hangt af van wat jij het bureau te bieden hebt. En dat kun je niet aflezen van de cijfers op internet. Ben je meer waard dan het gemiddelde of minder?

Ja precies hoe bepaal je je waarde? Ik begreep dat dat ook besproken wordt tijdens de sessie. Kun je een tipje van de sluier oplichten? 
We gaan het hebben over je waarde bepalen, waarbij Arno Peperkoorn en Anita Lotten aan de hand van eigen ervaringen insights zullen geven. Tipje van de sluier: je bent meer waard dan je denkt.

Want?
Bij onze doelgroep merken we dat mensen hun waarde lager inschatten dan de werkelijkheid. En aan het begin van hun carrière onderhandelen de meeste mensen niet.

Nee precies, dat is natuurlijk ook eng. Is het ook zo dat mensen gewoon al blij zijn als ze bij een mooi bureau aan de slag kunnen?

Exact dat. Je bent al blij dat je bij een bureau kunt werken, terwijl het belangrijk is om bij je eerste baan al te onderhandelen over wat je waard bent.
 
Waarde bepalen impliceert ook dat je iets bijzonders/extra's moet bieden om het gemiddelde te ontstijgen. Niet makkelijk als je dat wellicht zelf nog niet eens echt weet. Is er een verschil tussen mannen en vrouwen wat dat betreft denk je?

Dat blijft ook altijd lastig. Daarom geeft Arno tijdens de sessie bijvoorbeeld een paar tips hoe je je waarde voor jezelf kunt bepalen, zodat mensen met concrete handvatten naar huis gaan. Ik denk dat er zeker een verschil zit tussen mannen en vrouwen. Vrouwen schatten hun waarde namelijk nog voorzichtiger in, en daardoor vaak lager dan mannen.
 
HerkenbaarDank je wel Iris voor je toelichting
Graag gedaan!
 
Enne, wat is jouwkerstoutfit? Toch een foute kersttrui?
Haha mijn kerstoutfit is groen met veel glitter 
Foto! 

Interesse in de Let's talk money sessie? Tickets koop je hier.