Artsen en Wefilm zetten strijd voort tegen tabaksindustrie

11-05-2021 (15:19) - Campagnes

Artsencollectief #artsenslaanalarm en Wefilm gaan met een indringende film opnieuw de strijd aan tegen tabak. Dit keer krijgt de kijker een inkijkje in de 100.000 slechtnieuwsgesprekken die artsen jaarlijks moeten voeren. De film doet een dringend beroep op de nieuwe kamerleden: "Help tabak de wereld uit. Geef dit de hoogste prioriteit in het regeerakkoord."
 
In Nederland verliezen ieder jaar twintigduizend mensen hun leven door het roken, vaak al voor de pensioenleeftijd. Daarnaast zijn er op dit moment in Nederland een miljoen mensen chronisch ziek door de gevolgen van tabaksgebruik. Al dit lijden wordt pijnlijk voelbaar tijdens de slechtnieuwsgesprekken die artsen dagelijks voeren. Gesprekken die met goed overheidsbeleid, zoals het drastisch verlagen van verkooppunten en het fors ophogen van de prijs, voorkomen kunnen worden. Verslavingsarts Robert van de Graaf licht toe: "In Nederland heerst een ongezonde leefstijlpandemie. Om deze effectief aan te pakken moeten wij artsen niet alleen binnen de spreekkamer, maar juist ook daarbuiten ons medisch advies geven. Onze samenwerking met Wefilm heeft ons geleerd dat dat heel effectief blijkt te zijn."
 
Het is de vierde campagne tegen tabak van de hand van Wefilm. In 2017 werd in opdracht van Stivoro een vrijdagmiddagborrel van de tabaksindustrie nagebootst. In 2018 werd namens #artsenslaanalarm een film gemaakt waarin echte artsen op straat rokers aanspreken en hun hulp aanbieden. In 2019 namen 150 artsen een persoonlijke boodschap op om elk van de 150 kamerleden persoonlijk te overtuigen het preventie akkoord te tekenen.
 

Credits

Klant: #artsenslaanalarm, met steun van Artsenfederatie KNMG en Gezondheidsfondsen Voor Rookvrij
Verantwoordelijk bij klant: Alice Kroeze
Concept: Wefilm Concepts
Creative director: Roel Welling
Regie: Claudio de Oliveira Marques
Producer: Beau van Assem
Montage: Joshua Menco
Grading: Danny Houtkamp
Composer: Jorrit Kleijnen
Media Director: Rocco Stallvord