Mensen maken het verschil

15-05-2017 (06:45) - Column

Dat mensen viespeuken kunnen zijn en daarmee hun leefomgeving verwoesten, wordt in brede kring onderkend. Dat het veel te lang heeft geduurd voor we in beweging zijn gekomen om onze destructieve levensstijl te veranderen, weten we ook. We zijn behalve destructief namelijk ook nog eens ongelooflijk gemakzuchtig. Toch ben ik optimistisch over de toekomst van onze wereld.


Dat optimisme zit er enerzijds bij mij ingebakken en aan de andere kant ben ik er ook van overtuigd dat je veel meer bijval krijgt als je oplossingen aandraagt in plaats van met opgeheven vinger aan de zijlijn te staan. In dat laatste zijn onze politici bijzonder bedreven. 

The Ocean Cleanup
Van een initiatief als The Ocean Cleanup, spring ik een gat in de lucht van vreugde. Razendsnel worden door slimme mensen oplossingen aangedragen; niet alleen denken en roepen, maar vooral ook doen, is hun motto. Dat er dan commerciële organisaties zijn die dergelijke initiatieven op hun beurt effectief omarmen, laat zien dat het niet alleen anders kàn, maar dat we het ook echt anders dòen. 

moedig
Geen politiek gehannes, doemdenkers hun doem laten denken en mopperaars laten mopperen. Moedig de mouwen opstropen en aan de slag voor een betere, schonere wereld. Mensen maken niet altijd alleen in negatieve zien het verschil, ze kunnen ook in positieve zin wonderen bewerkstelligen. 


Nicolette Hulsebos