Celblok H (SBS) versus The Blacklist (RTL)

12-03-2014 (08:32) - Kijkcijfers

Op 6 januari begon op RTL4 de hitserie ‘The Blacklist’. Deze Amerikaanse serie vult de plek op van de bekende CSI-programma’s, die het nu trouwens nog steeds goed doen op de vrouwenzender RTL8.
 
In ‘The Blacklist’ geeft Raymond ‘Red’ Reddington (Jamers Spader) zichzelf aan bij de FBI. Hij is de meest gezochte crimineel ter wereld. Hij wil echter zijn verhaal alleen aan de knappe FBI-agente Elizabeth ‘Liz’ Keen (Megan Boone) vertellen.
 
Seizoen 1 heeft 22 afleveringen, dus de serie loopt zeker door tot en met mei 2014 bij RTL4. En er is al een seizoen 2, ook met 22 afleveringen. We kunnen dus nog even genieten van deze spannende serie.
 
Op 3 maart 2014 zette SBS6 met ‘Celblok H’ de aanval in om de maandagavond te claimen. In deze nieuwe Nederlandse dramaserie draait het om twee verschillende groepen in een vrouwengevangenis. De serie wordt overspoeld met veel bekende vrouwelijke gezichten. SBS6 heeft een mogelijke hit in handen met Celblok H. De eerste aflevering trok bijna 1,3 miljoen kijkers in de doelgroep 6 jaar en ouder naar zich toe met een marktaandeel van 17,1%. ‘The Blacklist’ wist op dezelfde avond iets meer dan één miljoen kijkers aan zich te binden en het marktaandeel van RTL4 bleef op 14,4% steken.
 
De tweede ronde op 10 maart in het tijdvak rond 20.30 uur werd ook door SBS6 gewonnen. ‘Celblok H’ op SBS6 presteerde de tweede week op rij beter dan ‘The Blacklist’ op RTL4. Met marktaandelen van 15,9% voor SBS6 versus 15% voor RTL4 was het een klein verschil. Maar het is een mooie prestatie van SBS. Zal 2014 dan eindelijk een beter jaar worden? Ook de nettofractie is bij SBS6 hoger met 70% versus 59,5% voor RTL4. Dit betekent dat de kijker gemiddeld voor 70% van het programma heeft gezien. 
 
In onderstaande profielen zijn de uitzendingen van beide programma’s vanaf 3 maart 2014 meegenomen. ‘Celblok H’ wordt vooral bekeken door de boodschappers en de oudere doelgroep 65 jaar en onder. ‘The Blacklist’ laat vooral op de vrouwelijke AB1 doelgroep betere prestaties zien.
Ik kan niet wachten tot volgende week dinsdag wanneer de kijkcijfers van maandag bekend worden gemaakt. Zal ‘Celblok H’ het nog steeds winnen van ‘The Blacklist’? ‘Celblok H’ heeft slechts 10 afleveringen tegenover 22 afleveringen van ‘The Blacklist’ en er is al een tweede seizoen. Het is dus zaak voor SBS om nu te beginnen met een tweede serie ‘Celblok H’ om de geringe voorsprong niet uit handen te geven. 
 

Rebecca van Zijl, RTV Director ZenithOptimedia 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.