Lijden dokter- en ziekenhuisseries al aan een moeheidssyndroom?

27-03-2013 (10:49) - Kijkcijfers

Dokters- en ziekenhuisseries zijn al jarenlang een goed medicijn tegen verveling en staan garant voor goed vermaak. Hectiek op de werkvloer, schokkende aandoeningen bij patiënten en spannende verhoudingen tussen het personeel zijn redenen om wekelijks op de bank te ploffen en de series met plezier te volgen. 
 
Niet gek dat dokters- en ziekenhuisseries daarom als paddenstoelen uit de grond schieten. Want welke zender wil er nu geen trouwe en tevreden kijkers?
Maar zijn er momenteel niet teveel van deze series? Krijgt de kijker nog geen last van het moeheidssyndroom, om maar even in ziekenhuis termen te spreken.
 
De serie Volgens Robert loopt op zondagavond primetime op Nederland 2. Het draait hier om een huisarts die op zoek is naar zijn identiteit. Inmiddels zijn er vijf afleveringen geweest, die een gemiddelde kijkdichtheid van 3,4% op de doelgroep 25-54 jaar hadden. En een marktaandeel van bijna 6%. De herhaling op zaterdag middag had een gemiddelde kijkdichtheid van 0,4%. 
 
Op Nederland 3 is er sinds twee weken de nieuwe ziekenhuisserie Charlie. Met Halina Reijn in de hoofdrol, die werkt als verpleegster op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis en worstelt met haar drugsverslaving. 
Op de doelgroep 25-54 jaar realiseerde de serie in twee afleveringen een gemiddelde kijkdichtheid van 5,2% (ruim 358.000 personen) en een marktaandeel van 10,5%. 
 
Deze nieuwe serie staat geprogrammeerd tegenover het nieuwe seizoen Grey’s Anatomy en de nieuwe serie Emily Owens MD op Net5. Beide gingen ook twee weken geleden van start.
Grey’s Anatomy moest half november 2012, eerder van de buis worden gehaald, omdat orkaan Sandy de opnames in de Verenigde Staten verstoorde. Maar Grey’s Anatomy is terug en had in de afgelopen twee afleveringen een gemiddelde kijkdichtheid van 6,3% (ruim 506.000 personen) en een marktaandeel van 12,7% op de doelgroep 20-54 jaar. Wat beter is dan de afleveringen van 2012, die een gemiddelde kijkdichtheid van 4% en een marktaandeel van 10,6% hadden. 
 
Emily Owens MD volgt direct na Grey’s Anatomy. In deze serie begint Emily aan haar eerste stagejaar in een groot ziekenhuis. Emily Owens MD wist de kijkers van Grey’s Anatomy niet vast te houden. De twee afleveringen hadden een gemiddelde kijkdichtheid van 4,5% en een marktaandeel van 8,9% op de doelgroep 20-54 jaar.
 
Net 5 blijft voorlopig nog in de dokters- en ziekenhuis programmering zitten. Vanaf 1 april zullen nieuwe afleveringen van de serie Dokters worden uitgezonden.
Naast alle series worden er meer programma’s gemaakt over dokters en het ziekenhuis, zoals: Kleine Baby’s Grote Zorgen, Trauma Centrum en Dit Is Mijn Lijf.
 
RTL Nederland heeft momenteel geen dokters- of ziekenhuis serie lopen. Maandag 25 maart is daar de serie Malaika op RTL5 gestart, over jongeren die werken in de zorg.
 
Al met al kan dus met de kijkcijfers en de marktaandelen in de hand geconcludeerd worden dat de kijker nog lang niet moe is van de dokters- en ziekenhuis verhalen. 
 
Tamara Amatsahip, RTV Planner Zenithoptimedia 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.