Appen met Immelie Fehmers van MBRC The Ocean

21-09-2021 (16:28) - Appen met

MBRC The Ocean zet zich in tegen plastic en afval in de oceanen en stranden. Met TikTok startten ze al eens een campagne. Wie is MBRC? Waar houden ze zich mee bezig? FONK sprak Immelie Fehmers.
 
WhatsApp-status: -
 
Hi Immelie! Leuk om je te spreken! Om te beginnen: wat doet MBRC precies?
Goedemorgen Anne, leuk om je te spreken.
Heel kort gezegd; MBRC The Ocean haalt plastic uit de oceanen en van de stranden.

Nice! mag ook lang gezegd hoor ;)
Hoe is MBRC anders dan bijvoorbeeld The Ocean Cleanup of andere organisaties? Hoe ziet jullie businessmodel eruit?

MBRC richt zich met name op de kuststrook, we gaan niet de zee op. Andere organisaties hebben bijvoorbeeld boten waarmee de oceaan op wordt gevaren, dat doen wij niet. Wij richten ons echt op de stranden en het ondiepe gedeelte van de zee. Daar verzamelen we plastic afval. Dit is slechts een onderdeel van het werk van MBRC.

Vertel! Wat doen jullie nog meer?
We willen niet alleen de stranden schoonmaken, maar ook awareness over duurzaamheid en recycling creëren. Dit doen we door onder andere educatie programma’s aan te bieden en de lokale bevolking te stimuleren met de beach cleanups mee te doen. Daarnaast zijn we werkzaam in gebieden waar geen mogelijkheden zijn voor afvalverwerking. Hier geven we vuilniszakken aan de lokale bevolking, plaatsen kliko’s op centrale plekken en hopen op deze manier dat het vuilnis niet meer in de natuur belandt. Want in deze gebieden is het heel gebruikelijk dagelijks afval te verbranden of gewoon maar ergens achter te laten. Deze mensen wonen te afgelegen of op kleine eilanden waar geen vuilnis ophaaldiensten zijn.

En dit gebeurt over de hele wereld? Of waar zijn jullie het meest actief?
We hebben over de hele wereld Cleaning Hubs, gerund door vrijwilligers, in bijvoorbeeld de Malediven, Japan en IJsland. We ondersteunen hen met materialen voor de beach cleanups.
Op het moment richten we ons op een groot project in Indonesië, in dorpen op West Flores en op eilandjes in het Komodo National Park. Super spannend en een enorme uitdaging!

Tof! Dat lijkt me inderdaad een hele operatie
Hoe zorg je ervoor dat er lokaal ook animo is voor dit soort cleaning initiatieven?
Dat doen we op verschillende manieren. Lokale scholen hebben beach cleanups in hun curriculum opgenomen en doen leerlingen en studenten mee aan de cleanups. Ook is de Governor van de regio langs geweest, hij heeft het project enorm gepromoot en de bewoners enthousiast gemaakt aan de beach cleanups mee te doen. En we betalen de lokale bevolking, de gangbare prijs, voor iedere kilo plastic afval dat ze inleveren.

Wat leuk zeg
Heb je misschien ook wat cijfers? Hoeveel plastic kan hiervan nou bijvoorbeeld gerecycled worden?
De beach cleanup is 1x per week, het project is in juli 2021 gestart en zien we dat er ongeveer 1000 kilo plastic per week wordt verzameld. Dat wordt daarna gescheiden in recyclebaar en niet recyclebaar plastic, het merendeel is recyclebaar.

En wat maakt MBRC dan van het plastic? Hoe kunnen mensen in NL bijdragen aan het recyclen van plastic en schoonhouden van stranden op afstand?
MBRC maakt producten, zoals armbanden, petten en rugzakken van gerecycled plastic, die op onze webshop worden verkocht. Met de verkoop van de producten worden onze projecten gefinancierd. Verder zijn we altijd opzoek naar donoren en sponsors, zowel particulieren als bedrijven kunnen MBRC ondersteunen.

Leuk! Mag ik bedanken voor je tijd Immelie
Dank, fijn dat jullie MBRC wat extra aandacht hebben gegeven! Super leuk om te doen. Tot snel!

Met plezier! Tot snel
 

FONK Partner

MBRC The Ocean is partner van FONK! Om je steentje bij te dragen aan het opruimen en schoonhouden van de stranden des aardes kun je allerlei gerecyclde producten kopen op hun website. Ook krijg je nu een gratis MBRC armbandje bij een FONK abonnement.