WhatsAppen met Ilse Vonk

30-05-2017 (13:20) - Appen met

Ilse Vonk rolt van de ene uitdaging in de andere. Toen we haar vorig jaar november via de WhatsApp spraken, had ze net een mooie promotie achter de rug bij Dopper. We spraken over haar interessante carrière die haar onder andere in Parijs, Hong Kong, Londen en Amsterdam bracht. Ze leek eind vorig jaar geramd te zitten bij Dopper, maar dit jaar heeft ze toch gekozen voor een overstap naar Yoni. Alle reden om WhatsAppen met Ilse Vonk deel 2 in het leven te roepen dus. 

 
WhatsApp-status: Available
 
Hallo Ilse!
Hey Jaap!
 
Wat leuk je weer te spreken :)
Nou, zeg dat!
 
Vond je het de vorige keer zo leuk dat je ons nu weer aanleiding geeft contact te leggen?
Ik heb er alles aan gedaan om jou weer te spreken ;) 
 
Haha, picture de blosjes op mijn wangen. Zullen ze bij Dopper ook leuk vinden ;)
Wat leuk dat ik je aan het blozen heb gemaakt… Wist je trouwens dat blozen een terugkerend thema is hier op kantoor bij Yoni?
 
Dat is niet al te moeilijk hoor ;) Nee dat wist ik niet, maar daar ga je ongetwijfeld duidelijkheid over verschaffen.
Anno 2017 is ongesteld zijn nog steeds een taboe onderwerp. 19% van de Nederlandse meisjes krijgt zelfs niets te horen over het feit dat ze ongesteld zullen worden. Met Yoni proberen wij dit taboe te doorbreken en dat kan zorgen voor blozende wangetjes, want met onze campagnes nemen wij geen blad voor de mond.
 
Ik ben blij dat je bij die blozende wangetjes uitkwam, ik was al bang dat ik over mijn menstruatie moest gaan praten. Anyway, dit is wel ff wat anders dan duurzame flesjes hè?
Hahahaha, geen zorgen Jaap! Yoni is inderdaad heel wat anders. Maar wel weer een perfecte combinatie van een topproduct waarmee wij een maatschappelijk probleem willen oplossen. Naast het opheffen van het taboe rondom menstruatie proberen wij ook de fem care industrie te veranderen. Elke vrouw wil tenslotte weten waar haar meest intieme producten van gemaakt zijn.
 
Ja de vorige keer dat we elkaar spraken had je het al over je wil om goed te doen, is dat je enige echte voorwaarde?
'Using business as a force for good', dit is de slogan van B Corp. Een organisatie die sociaal ondernemen wereldwijd op de kaart zet. Een financieel gezond bedrijf met een goed product of dienst om een maatschappelijk probleem op te lossen. Dit is volgens mij de enige manier van ondernemen.
 
En wat trekt je dan meer aan in Yoni dan in Dopper? Het lijkt toch niet direct een stap hogerop.
Net als bij Dopper kende ik de oprichtsters van Yoni al wat langer. Ik ben dus heel organisch tot deze stap gekomen. Het enorme potentieel dat ik zie in een merk als Yoni doet mijn handen jeuken, ik ben tenslotte een bouwer en dat kan hier weer volop. Ook gaat mijn feministische hart sneller kloppen bij waar Yoni voor staat als merk. Deze kans kon ik dus niet aan mij voorbij laten gaan!
 
Betekent dat ook dat je werk bij Dopper klaar was? Dat je niet meer kon bouwen?
In de 3 jaar bij Dopper heb ik veel mooie dingen gedaan in de fase van start-up naar scale-up. Maar ik had weer zin om echt iets vanaf het begin op te bouwen en lekker mijn handen vuil te maken. De combinatie van strategisch en operationeel is echt zo leuk, daar word ik blij van :)
 
Eind vorig jaar zei je nog dat je beslist niet snel bent uitgekeken, je hebt de schijn zo wel een beetje tegen hè? ;)
Hahahaha, ik wist dat je dat ging zeggen!
 
Dan heb je vast ook al een gevat antwoord voorbereid :p
Voor mij gaat het niet over uitgekeken zijn, maar juist over kansen pakken. Het werk wat ik doe is zo specifiek; een sociaal bedrijf waar een heleboel te bouwen is naar een volgend niveau tillen. Die kans komt niet iedere dag voorbij!
 
Daar hebben we het de vorige keer inderdaad ook over gehad, je schroomt ook niet om grote keuzes te maken (zoals stoppen met de HAVO).
Precies! Goed onthouden Jaap.
 
Kun je, om het geheugen wat verder op te frissen, een korte samenvatting geven van je carrière tot nu toe?
Poeh, even kijken...... De Havo indedaad verlaten omdat ik voelde dat het werkende leven mij meer te bieden had. Eigenlijk heb ik non-stop gewerkt sinds mijn 17e in verschillende functies en landen. Sinds 2008 heb ik mij vooral gefocust op het bouwen aan of leiden van bedrijven die graag willen groeien. Dit heb ik zowel in Parijs, Hong Kong, Londen als Nederland gedaan.
 
Dat kan niet iedereen je navertellen :) Wat is de volgende stap? ;)
:) Dank je! Ik ga mij de komende tijd eerst focussen op Yoni, er is hier nog zoveel te doen. Maar zullen we afspreken dat ik jou app als ik weet wat mijn volgende stap gaat zijn? Dan spreken we elkaar dan gewoon weer!
 
Haha, deal! Je lijkt er in ieder geval veel zin in te hebben, dat vinden we natuurlijk top. En stilzitten zal er voorlopig ook niet inzitten, dus we horen graag van je :)
Afgesproken! En stilzitten komt inderdaad niet in mijn vocabulaire voor ;)
 
Haha, dat laat ruimte voor andere mooie woorden in je vocabulaire :) Mag ik je heel hartelijk danken en je succes wensen bij Yoni?
Graag gedaan Jaap! Jij ook bedankt! Het was leuk je weer te spreken.
 
Insgelijks!