WhatsAppen met Jeroen van Erp

25-06-2019 (12:54) - Appen met

Het is alweer de 'talk of the town': de iF Design Awards. Early Birds hebben nog tot 28 juni de tijd om hun werk in te zenden. Maar wat voor werk maakt kans op de prijs? En wat is de impact als je eenmaal zo'n IF binnensleept? Fonk appte met oud-jurylid Jeroen van Erp (hoogleraar Concept Design en mede-oprichter van Fabrique) over zijn ervaringen met het juryproces.


                                       WhatsApp-status: Hallo! Ik gebruik nu ook WhatsApp.


Ha Jeroen! Fonk hier, ben je er klaar voor?
Jazeker, helemaal ready!


Nog niet gesmolten ;)?

Ik kan er goed tegen, ben er dol op, eigenlijk in een verkeerd land geboren.


In welk land zou je liever wonen dan, zo tropisch mogelijk?
Caraïben of in Zuid-Oost Azië. Daar is het eten beter maar is de muziek niet te verteren. Dat is weer dik in orde op de Caraïben.


Haha, dat is duidelijke taal! Nu we toch internationaal gaan, meteen even een bruggetje naar de iF Design Award. Wat is de impact van deze prijs volgens jou op internationaal vlak? En in ons eigen land?
Een prijs heeft effect op 3 niveaus: om te beginnen word je gebenchmarkt. Natuurlijk vind je je eigen projecten altijd heel goed, maar waar sta je ten opzichte van anderen? In principe helpt dat om beter te worden. Als jury lid is die ervaring maximaal. Je ziet alles voorbij komen en gaat er over in discussie met hele goeie mensen. Verder is het winnen van een prijs fijn voor je opdrachtgever. En op de derde plaats is het een waardering voor de mensen die er aan gewerkt hebben.


Internationaal staat de IF heel erg in aanzien. We hebben dat niet helemaal door hier maar als je China zegt dat je een stapeltje IF's hebt gewonnen dan maken ze - denkbeeldig - een diepe buiging.


Je hebt dus vanalles voorbij zien komen, wat vond je van het ingezonden werk?
Het is breed en divers. En vooral heel veel, je schrikt je rot in sommige categorieën. Er staan alleen al 100 flatscreens die allemaal op elkaar lijken. Dat geldt voor bijna alle categorieën.


Te veel? Of springen de beste werken er toch meteen wel uit?
Je zou kunnen zeggen dat het te veel is maar ik heb geen idee over hoe je dat minder zou kunnen maken. Dat hoeft ook niet, het kost alleen wat meer tijd om te jureren. En zeker, de beste werken komen vanzelf bovendrijven.


Kun je je nog eentje herinneren die veel indruk op je maakte?
Ik heb 3 jaar geleden voor het laatst gejureert - dat heb ik even niet paraat.


Snap ik! Misschien kunnen we het dan breder trekken: wat heeft tijdens het juryproces veel indruk op je gemaakt?
De samenstelling van de jury heef de meeste indruk gemaakt. Telkens een wisselend internationaal gezelschap van supergoeie mensen waar je veel van kan leren. Er worden kosten nog moeite gespaard om ze in te vliegen. Zeer inspirerend.


Klinkt goed! Dit jaar is de uitreiking voor het eerst in de Friedrichstadt-Palast in Berlijn, Unesco City of Design. Een extra bijzondere editie, denk je?
Ja, mooi dat het op die plek is, heel betekenisvol. Ik vind dat we als design community wat meer mogen kijken naar grotere / wicked problems.


Wat zijn die wicked problems?
Dat zijn problemen welke larger than life zijn, zoals bijvoorbeeld energie transitie of het veranderen van onze gezondheidszorg.


Helder, dat is een mooie les om mee te geven als afsluiter! Dank voor je tijd en geniet nog even van het zonnetje :)