WhatsAppen met Sander Volten, CEO van 108 Kingsday

14-11-2019 (15:20) - Appen met

108 Kingsday organiseert op vrijdag 15 november een banenmarkt voor vluchtelingen samen met The Refugee Talent Hub en de Postcodeloterij. Doel: passende banen vinden voor mensen die hun land hebben moeten ontvluchten. Zodat ze hier hun leven weer kunnen opbouwen en hun talenten kunnen benutten. We appten met 108 Kingsday CEO Sander Volten, initiatiefnemer van de dag.

 
                                                                                                                  Whatsapp-status: -


Hoi Sander. FONK hier. Ben je er klaar voor?
Ik ben er helemaal klaar voor! Met wie heb ik het genoegen (van FONK)?
Met Ilja Willifer. 
 
Morgen organiseren jullie een bijzondere banenmarkt. Kun je daar iets over vertellen?
Zeker. Morgen organiseren we samen met de Nationale Postcodeloterij en Refugee Talent Hub een banenmarkt voor vluchtelingen. We proberen met de creatieve industrie in Amsterdam (er doen 22 bureaus mee) deze groep vaak zeer getalenteerde mensen aan het werk te helpen.
 
Dat klinkt goed. Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
Ik ben al paar jaar bezig om te kijken of wij kunnen helpen om vluchtelingen aan het werk te helpen. Een half jaar geleden ben ik in contact gekomen met Wilma van Refugee Talent Hub. Deze Meet en Greet events blijken een succesvolle manier om talent aan het werk te helpen. We hebben samen besloten om dit eerst uit te proberen in het klein. Om vervolgens het nu met een grote groep vluchtelingen en een grote groep creatieve bureaus te doen.
 
En dat kleine event was een succes...
Ons kleine event was een succes om meerdere redenen. Het werd erg op prijs gesteld door de aanwezige vluchtelingen (zo'n 15). Onze eigen mensen van 180 Kingsday vonden het ook enorm inspirerend om een halve dag met dit talent aan het werk te gaan. En uiteindelijk hebben we ook twee nieuwe werknemers gevonden. We hopen natuurlijk dat we morgen een soortgelijk succes kunnen creëren.
 
Wat goed! Wat doen ze bij jullie?
Een editor en een artworker in de studio
 
En waar komen ze vandaan?
Uit Syrie. Al jaren in Nederland. Spreken goed Engels (beetje Nederlands) en zijn zeer getalenteerd
 
Wat een goed inititaief, het moet voor die mensen namelijk zo moeilijk zijn om dit soort banen te vinden
Het blijkt dat na 5 jaar slechts 17% van de vluchtelingen een baan heeft gevonden. Je hebt het hier over talent in de volle breedte dus van advocaten tot vakmensen. Het is echt treurig dat deze grote pool aan talent niet beter wordt benut.
 
Ja inderdaad. Er komen verschillende creatieve bureau’s schrijf je, kun je er een paar noemen?
Het is een mooie afspiegeling van de verschillende bureaus uit Amsterdam. Internationale bureaus als Anomaly, 72 and Sunny, Wieden & Kennedy. Echte grote Nederlandse bureaus als TBWA en Alfred. En productiepartijen als de Ambassadors.
 
En naar wat voor talent zijn ze op zoek? Wat voor vacatures zijn er?
We hebben het event verdeeld in verschillende categorieën talent. Om het ook inzichtelijk te maken voor talent  en bureaus. Zo hebben we een groep voor creatie, een groep voor finance, een groep voor ondersteunende taken, en een groep voor IT.  Zowel bij de bureaus als bij het talent is de grootse interesse in de groep creatie. Maar er zijn ook veel bureaus op zoek naar talent in de andere categorieën.
 
Wat een geweldige kansen bieden jullie alle partijen met dit initiatief. Echt om blij van te worden :)
Dank je. Het is ook inspirerend om te doen. Het is hard nodig als je ziet wat een leuke en talentvolle mensen er ook morgen weer zullen zijn!
 
En ook interessant lijkt me voor de werkgevers, nieuwe collega's die uit zo'n andere wereld komen en een andere kijk hebben op de dingen. Andere werkwijze wellicht. Moet heel verfrissend en insprirerend zijn.
Daar ben ik het enorm mee eens. Wij zien dat ook zelf bij 180 Kingsday. Wij hebben zo'n 25 verschillende nationaliteiten. Mensen van over de hele wereld. En vooral de nieuwe en verschillende perspectieven maken ons werk beter en met meer originele inzichten

Nog een laatste vraag: de naam zegt het al, maar wat doet de Refugee Talent Hub precies? 
De Refugee Talent Hub is een organisatie die zich inzet om vluchtelingen aan het werk te helpen in voornamelijk het bedrijfsleven. De organisatie word ook ondersteund door verschillende bedrijven die zich vervolgens ook commiteren om vluchtelingen aan het werk te helpen. Echt een mooie club met zeer bedreven en inspirerende mensen.
 
Een lijstje met alle bureaus:
180 Kingsday
Alfred
Ambassadors
AnalogFolk
Contact Sander
Dawn
Dept Agency
Fotograaf
Gem Amsterdam
Indie
Indie
Natwerk
Wieden & Kennedy
XXS/ Candid group
Czar
72andSunny
We are pi
Anomaly
Achtung
Amsterdam WorldWide
Halal
Media Monks
Mike Teevee
TBWA\NEBOKO
Imagency)
 
Thanks!
Dat was em?
 
Yep. Bedankt voor je toelichting en veel succes morgen!
Dank je wel. Tot ziens!
 
En hou ons op de hoogte over het resultaat van de dag.
Zal ik doen!